Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(14)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(8)
Artykuły
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(4)
E-booki
(2)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(6)
Wypożyczalnia Chodzież
(2)
Wypożyczalnia Czarnków
(3)
Wypożyczalnia Trzcianka
(4)
Wypożyczalnia Złotów
(3)
Autor
Arażny Magdalena magdarysuje
(1)
Barabach Szymon (1975- )
(1)
Borg Skoglund Lotta
(1)
Borowiecka Agnieszka
(1)
Czepczor-Bernat Kamila
(1)
Dębiński Marcin
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fryza Kasia
(1)
Głyda Agata
(1)
Huszcza Romuald
(1)
Jaszczak-Przewoźniak Zuzanna
(1)
Klukowska Michalina
(1)
Kostka Marta (technolog żywienia)
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Stańczyk Małgorzata
(1)
Stępniak Katarzyna
(1)
Urbaniak-Piotrowska Marta
(1)
Wojakowska-Kurowska Anna
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Wędołowska Zuzanna
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Dyrektorzy szkół
(3)
Nauczyciele
(2)
Nauczyciele przedszkoli
(2)
Psycholodzy
(2)
Psychoterapeuci
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Coachowie
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dzieci
(1)
Lekarze
(1)
Pedagodzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Zwyczaje żywieniowe
(14)
Zdrowe odżywianie
(6)
Odżywianie
(5)
Dzieci
(4)
Dietetyka
(2)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kultura stołu
(2)
Nadwaga
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość
(2)
Potrzeby żywieniowe
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Bajkoterapia
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dziecko z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Klukowska, Michalina
(1)
Koreańczycy
(1)
Literatura koreańska
(1)
Normy żywienia
(1)
Osoby otyłe
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postawy rodzicielskie
(1)
Preferencje żywieniowe
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Psychologia zdrowia
(1)
Psychoterapia
(1)
Regulacja emocji
(1)
Rozwój neurologiczny
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Uczucia
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Chrup! Mlask! Mniam!
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Korea (państwo dawne)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Poradnik
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Opracowanie
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma poradnikowego
(1)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręcznik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Psychologia
(3)
Biologia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Tytuł czasopisma
Bliżej Przedszkola
(1)
Dyrektor Szkoły
(1)
Dyrektor Szkoły : miesięcznik kierowniczej kadry oświatowej
(1)
Dzieci : Magazyn dla Rodziców
(1)
Oświata Mazowiecka
(1)
Sens : psychologia dla ciebie
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zapraszamy cię w wyjątkową podróż po żywieniu dzieci. Marta Kostka i Zuzanna Wędołowska opowiedzą, jak kiedyś karmiono dzieci, skąd się bierze u nich niechęć do jedzenia warzyw, jak uczą się nowych smaków, czy siatki centylowe nigdy się nie mylą oraz dlaczego we współczesnym świecie tak trudno odmówić kolejnej porcji ciasta. Autorki przeprowadzą cię przez kolejne etapy żywienia dzieci, przyjrzą się najczęstszym problemom (w tym wybiórczości i otyłości) i zaprowadzą cię nie tylko tam, gdzie zazwyczaj rodzą się wszystkie problemy, ale też w miejsce, gdzie leżą wszelkie ich rozwiązania: do wspólnego posiłku przepełnionego miłością i radością płynącą z jedzenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 118155 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36102 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49585 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Królowa Szwecji śledzi śledzie. Omar z Maroka ucieka przed tażinem. Paryżanin Jean Paul Constanty wcina croissanty. Mieszkańcy Budapesztu gorączkowo szukają zaginionej papryki. Meksykanie zapewniają, że jakoś tacos to będzie. A w Indiach pewien jogin porzuca curry na rzecz… placków ziemniaczanych. Absurdalne wierszyki Szymona Barabacha i wesołe ilustracje Kasi Fryzy zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. [Nota Wydawcy]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116806 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35659 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53270 (1 egz.)
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi. AGATA GŁYDA – psycholog, certyfikowana psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, specjalistka psychodietetyki, a także doświadczona terapeutka indywidualna i grupowa. Jest autorką bloga psycholognadiecie.pl oraz promotorką racjonalnego podejścia do diety. Jej misja to pomaganie kobietom „w osiągnięciu równowagi, a nie najniższej wagi”. „Książka stanowi zgrabne podsumowanie idei, które biorąc pod uwagę aktualną wiedzę z psychologii, są kluczowe dla kształtowania zdrowej relacji z jedzeniem. W sposób pełny lekkości i empatii autorka przekazuje tu ogrom merytorycznych treści, moim zdaniem bardzo potrzebnych osobom, które chcą odzyskać kontrolę nad odżywianiem oraz zadowolenie z własnego ciała i z siebie”. (dr Anna Januszewicz – psycholog, specjalistka psychodietetyki, prezeska Towarzystwa Psychodietetyki; Instytut Psychodietetyki) „Autorka wskazuje w swojej książce drogę do tego, jak nie zwariować we współczesnym świecie, goniąc za idealną sylwetką. Za największą wartość «Równowagi» uważam to, że wszystkie treści są tu przedstawione w taki sposób, jak gdyby opowiadała o tym bliska koleżanka – kompanka, nie rywalka. Z troską, empatią i zrozumieniem. Od serca, bez robienia komukolwiek wyrzutów i oceniania. To książka dla każdej kobiety zarówno jako prezent od siebie dla siebie, jak i dla tych, na których jej zależy. Z dietetycznego punktu widzenia jest idealnym uzupełnieniem edukacji żywieniowej, pozwala bowiem zadbać o zdrowie psychiczne”. (Anna Reguła – dyplomowana dietetyczka, autorka profilu na Instagramie oraz kanału YouTube niekoniecznie_dietetycznie, anna-regula.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42851 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram (Difin))
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą/otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116673 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53080 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42401 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35764 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48966 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzmocnij jelita! : wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 335, [1] s, : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji.
Jelita to nasz drugi mózg! Odbuduj mikroflorę jelit i odzyskaj równowagę emocjonalną!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116528 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
W prezentowanej książce przedstawiono podstawowe informacje związane z diagnozą i badaniami otyłości dziecięcej, ze szczególnym skupieniem się na aspektach związanych z funkcjonowaniem psychologicznym. Zaprezentowano także badania własne w tym zakresie, które uwzględniają diadyczną perspektywę (dziecko – rodzic) postrzegania problemu otyłości dziecięcej. Ostatni rozdział poświęcony został wybranym strategiom prewencyjnym i interwencyjnym u dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała w Polsce i na świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116891 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42648 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35690 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49394 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117089 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W prezentowanym kwartalniku NIT 3(14) zamieszczono osiem artykułów naukowych. W numerze NIT 1(12) 2014 opisano, w jaki sposób w publikacji należy prawidłowo przygotować punkt „Analiza wyników”. Wskazano, jak ważne jest umiejętne ilościowe przedstawienie uzyskanych własnych wyników oraz rezultatów badań o tematyce identycznej lub zbliżonej, wykonanych przez innych autorów. Kolejnym elementem składowym artykułu − jednym z najważniejszych, jest punkt zatytułowany „Dyskusja wyników”. Jeśli autor decyduje się na łączne przedstawienie w jednym punkcie analizy i dyskusji wyników, to po analizie ilościowej powinien dokonać analizy jakościowej według omówionych zasad. Konstrukcja punktu „Dyskusja wyników”, uważanego za najistotniejszą część artykułu, wymaga uprzedniego przygotowania. W praktyce pomocniczo wykorzystuje się w tym celu mapy klastrów, drzewo problemowe lub inne struktury organizacji. Konieczne jest logiczne uporządkowanie przemyśleń, bazujące na pojedynczych wynikach badań lub ich sekwencji. Autor powinien wskazać, jak uzyskane przez niego wyniki mają się do wyników otrzymanych przez innych badaczy, powinien określić, czy są one zbliżone, czy też występują między nimi różnice. Następnie bardzo cenne jest ustosunkowanie się do przyjętych opinii na omawiany temat, do tego, czy wyniki własne i innych autorów je potwierdzają lub też nie i dlaczego. Należy również określić, czy można, na bazie własnych wyników, zaproponować nowe wyjaśnienie rozpatrywanego zjawiska lub problemu. W dyskusji wyników powinna się znaleźć odpowiedź na analizowane pytania badawcze, postawione przez autora we wstępie, a także wytłumaczenie, jak wyniki potwierdzają te odpowiedzi i jak wpasowują się one w aktualny stan wiedzy na analizowany temat. W tej części artykułu powinna też być zawarta argumentacja przemawiająca za przyjęciem lub odrzuceniem hipotezy przyjętej we wstępie. Przedyskutowanie wyników własnych z wynikami innych autorów, próba interpretacji i wyjaśnienia stwierdzonych rozbieżności, sprzecznych wyników, obrona własnego stanowiska w kontekście postawionych pytań powinny stanowić wartość dodaną pracy. Istotne jest, aby unikać powtórzenia treści z poprzedniego punktu (tj. punktu zatytułowanego „Analiza wyników”). Jednakże, dokonując odpowiedzi na postawione pytania, należy poprzeć je uzyskanymi wynikami, odsyłając czytelnika do umieszczonych w tekście tabel lub rysunków. Dyskusja wyników powinna być napisana w formie zwięzłej; powinna być krótka i konkretna. Nie do przecenienia jest sekwencjonowanie informacji, tj. przedstawienie odpowiedzi dotyczącej zapytania problemowego, następnie przedstawienie stosownych wyników własnych je popierających, a także powołanie się na publikacje innych autorów. Znaczenie tego punktu jest bardzo duże, bo wskazuje na dojrzałość autora w podjęciu właściwie zaplanowanego eksperymentu, na jego umiejętności interpretacji wyników, przedstawienia własnych opinii, jak też właściwego przedyskutowania wyników własnych z wynikami innych autorów. Cenne jest też wskazanie ograniczeń i ewentualnych słabych punktów w publikacji w kontekście konieczności przeprowadzenia dalszych badań w celu ich wyjaśnienia. Prawidłowo zaprezentowana dyskusja wyników jest punktem wyjścia do napisania wniosków z pracy. Te, przedstawione w odpowiedniej hierarchii, nie mogą stanowić powtórzenia wyników badań własnych. Powinny być ich uogólnieniem, wskazaniem na istotne kwestie z nich wynikające, potwierdzeniem dotychczasowej wiedzy na dany temat. Należy w nich również wskazać na zagadnienia wymagające weryfikacji i/lub kontynuacji badań. Czytelnik powinien bowiem otrzymać jasną informację o tym, czego ważnego może się z treści artykułu dowiedzieć i jakie kwestie w nim zawarte mają charakter spekulatywny. Ważne jest też wyjaśnienie przez autora, na czym polega oryginalność podjętego przez niego problemu badawczego oraz uzyskanych wyników. W podsumowaniu badacz powinien się ustosunkować do postawionej hipotezy z zaznaczeniem, co przemawia za jej przyjęciem lub odrzuceniem. Rezultatem analizy jakościowej powinno być nakreślenie zadań do zrealizowania w kolejnych badaniach, mających na celu potwierdzenie hipotez badawczych. W dyskusji wyników nie powinno też zabraknąć cytowań autorów z literatury zarówno zagranicznej, jak i krajowej, w tym cytowanej w naszym kwartalniku NIT. Autorzy pracujący nad publikacją naukową powinni mieć świadomość konieczności zachowania spójności tematu pracy, celu, postawionej hipotezy, uzyskanych wyników i dyskusji tych wyników z wnioskami pracy. Elementy te muszą stanowić logiczną całość. Ponadto cenne jest wskazanie, czy przeprowadzone przez nich badania oraz uzyskane wyniki wymagają dalszych analiz, z podkreśleniem wagi naukowej przeprowadzonych badań i ewentualnie potrzeby ich kontynuacji dla nauki i praktyki przemysłowej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej