Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(7)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Autor
Gulda Mieczysław
(1)
Kozłowski Jerzy
(1)
Marcinkiewicz Cezary
(1)
Nastaj Wojciech
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Sawicka Krystyna Barbara
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Tauber Roman Dawid
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(6)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Turystyka
(4)
Przedsiębiorstwo
(2)
Podróże motywacyjne
(1)
Podróże służbowe
(1)
Przedsiębiorstwo turystyczne
(1)
Rachunkowość
(1)
Ratownictwo medyczne
(1)
Usługi
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Podręczniki
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 101181 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ochrona zdrowia i życia ludzkiego jest podstawowym warunkiem uprawiania turystyki. W obecnej sytuacji, w której turysta w krótkim czasie może przenieść się w najodleglejsze zakątki kuli ziemskiej, możliwe jest pojawienie się różnorodnych zagrożeń zdrowotnych. Podróżowanie po krajach o odmiennych warunkach geograficznych, kulturowych, społeczno-gospodarczych (czemu sprzyja postępujący proces globalizacji) oraz zróżnicowanych standardach sanitarno-higienicznych, może wiązać się z potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Aby ograniczyć ryzyko zachorowania w czasie podróży lub po powrocie do kraju, konieczna jest znajomość i przestrzeganie podstawowych zaleceń dotyczących np. aklimatyzacji do zmienionych warunków środowiskowych, sposobów korzystania z bezpiecznej wody i żywności, wykonania przed podróżą wskazanych szczepień ochronnych, zabezpieczenia przed malarią. Zagrożenia zdrowotne dotyczące uprawiania turystyki są wielostronne, ponieważ jest się nie tylko narażonym na nabycie infekcji typowej dla danego regionu, ale istnieje również niebezpieczeństwo wypadku w czasie podróży, zwiedzania, uprawiania na miejscu ryzykownych przedsięwzięć jak nurkowania, latania lotnią, canyoningu itp., zwłaszcza gdy dotyczy to ludzi niewytrenowanych lub chorych przewlekle. Liczba osób czasowo zmieniających miejsce pobytu zwiększyła się z 25 milionów w roku 1950 do ponad miliarda w 2012 r., co świadczy o dynamicznym rozwoju turystyki. Ryzyko, na jakie narażone są osoby podróżujące, zależy od kierunku podróży, jej warunków oraz długości pobytu. Przebywanie w pewnych strefach, zwłaszcza w strefie tropikalnej czy subtropikalnej, wymaga większej wiedzy i lepszego przygotowania się do wyjazdu, aby zminimalizować zagrożenia zdrowotne. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia 40% turystów odwiedzających kraje leżące w strefie tropikalnej ma problemy zdrowotne, 7% musi się zwrócić o pomoc lekarską, u 0,35% konieczne jest leczenie szpitalne, 1 turysta na 100 000 podróżujących do tych krajów umiera. W ostatnich latach, zwłaszcza po wydarzeniach 11.09.2001 roku, wzrosło również zagrożenie związane z zamachami terrorystycznymi. Świadomość tych zagrożeń oraz umiejętność odpowiedniego zachowania i reagowania w nagłych wypadkach są niezbędne zwłaszcza dla ludzi, którzy zawodowo zajmują się turystyką. Kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży; może być również poradnikiem dla pilotów wycieczek oraz osób wybierających się w podróż turystyczną. (ze wstepu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107927 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 113047 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 111500 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 98940 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka ta nie jest ani podręcznikiem towaroznawstwa spożywczego ani tym bardziej opracowaniem z zakresu chemii żywności. Została napisana z myślą o studentach kierunku turystyka i rekreacja, dla których obowiązujące standardy nauczania przewidują zdobycie wiedzy z zakresu nauki o żywności. Dotyczy to zdaniem autora szczególnie tych studentów, którzy wybierają specjalność w zakresie zarządzania nie tylko w gastronomii, ale także w hotelarstwie, gdyż hotele są ściśle związane z gastronomią, więc osoby zarządzające hotelami powinny mieć także pewną wiedzę odnoszącą się do jakości żywności. Dotyczy to także uczestników kursów i studiów podyplomowych prowadzonych przez szkoły turystyczne. Jakość żywności jest zagadnieniem bardzo obszernym i opracowanie to nie obejmuje całości materiału, kóry pod tytułem jakość żywności można by zaprezentować. Mimo to powinno ono być dla ww. studentów przydatne. Pisząc tę książkę autor korzystał z różnych opracowań, z których najważniejsze zostały podane na końcu poszczególnych rozdziałów, jako literatura pogłębiająca. Czytelnika zachęca się do skorzystania z tych źródeł i do pogłębienia wiedzy z tego zakresu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107925 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 98639 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61736 P 9,1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej