Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Złotów
(1)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Białko
(1)
Chemia
(1)
Jajka
(1)
Leki
(1)
Lipidy
(1)
Minerały
(1)
Mięso
(1)
Mleko
(1)
Owoce
(1)
Smak (fizjol.)
(1)
Warzywa
(1)
Woda
(1)
Węglowodany
(1)
Zapach
(1)
Zboże
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej