Kowalczyk Stanisław
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(19)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(19)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(10)
Wypożyczalnia Chodzież
(3)
Wypożyczalnia Czarnków
(4)
Wypożyczalnia Trzcianka
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(1)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2477)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(793)
Kowalska Dorota
(655)
Krzyżanowski Julian
(625)
Kowalczyk Stanisław
(-)
Kochanowski Jan
(572)
Konopnicka Maria
(499)
Słowacki Juliusz
(435)
Mickiewicz Adam
(400)
Sienkiewicz Henryk
(322)
Prus Bolesław
(319)
Krasicki Ignacy
(310)
Otwinowska Barbara
(309)
Żeromski Stefan
(307)
Goetz Magdalena
(303)
Kraszewski Józef Ignacy
(287)
Orzeszkowa Eliza
(267)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(244)
Leśmian Bolesław
(244)
Łoskot Małgorzata
(240)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(195)
Czechowicz Józef
(188)
Iwaszkiewicz Jarosław
(177)
Śliwerski Bogusław
(174)
Suchodolski Bogdan
(171)
Wyspiański Stanisław
(171)
Żeleński Tadeusz
(171)
Markiewicz Henryk
(170)
Estreicher Karol
(164)
Szekspir William
(163)
Jachowicz Stanisław
(161)
Wisłocki Jerzy
(160)
Lenin Vladimir Il'ič
(159)
Praca zbiorowa
(158)
Norwid Cyprian Kamil
(147)
Kubala-Kulpińska Aleksandra
(146)
Marciniak Ryszard
(145)
Potocki Stanisław Kazimierz
(144)
Nečas Jiři
(143)
Baudelaire Charles
(140)
Morsztyn Jan Andrzej
(139)
Lech Justyna
(138)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(133)
Reymont Władysław Stanisław
(131)
Rolando Bianka
(131)
Bogdanowicz Marta
(127)
Lange Antoni
(125)
Denek Kazimierz
(123)
Stróżyński Klemens
(122)
Elsner Danuta
(121)
Okoń Wincenty
(121)
Noska Zbigniew
(119)
Kordziński Jarosław
(116)
Dąbrowska Maria
(114)
Cyrański Czesław
(113)
Lenartowicz Teofil
(112)
Garstka Tomasz
(110)
Kupisiewicz Czesław
(108)
Skrzyński Dariusz
(107)
Hinz Magdalena
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Łuba Małgorzata
(103)
Kolberg Oskar
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Urbańczyk Stanisław
(99)
Faliszewska Jolanta
(97)
Jakubowski Jan Zygmunt
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Rostworowski Emanuel
(96)
Czubiński Antoni
(95)
Gomulicki Wiktor
(95)
Nowak Małgorzata
(95)
Słomczyński Maciej
(95)
Korczak Janusz
(93)
Asnyk Adam
(90)
Szkutnik Leon Leszek
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Marchel Paweł
(89)
Tatarkiewicz Władysław
(89)
Dzierzgowska Irena
(88)
Gruszczyk-Kolczyńska Edyta
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Zielińska Ewa
(86)
Żaba-Żabińska Wiesława
(86)
Van Laere Karolina
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Nowacki Tadeusz Wacław
(84)
Kniaźnin Franciszek Dionizy
(83)
Pigoń Stanisław
(82)
Topolski Jerzy
(82)
Wyka Kazimierz
(82)
Kasprowicz Jan
(81)
Sekuła Elżbieta
(81)
Kawula Stanisław
(80)
Krawczuk Aleksander
(80)
Krysicki Włodzimierz
(80)
Rok wydania
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(1)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(19)
angielski
(1)
Temat
Personalizm
(4)
Antropologia filozoficzna
(3)
Filozofia chrześcijańska
(3)
Żywność
(3)
Antropologia społeczna
(2)
Bóg
(2)
Etyka społeczna
(2)
Kultura chrześcijańska
(2)
Samochody
(2)
Społeczeństwo
(2)
Stacje obsługi pojazdów
(2)
Augustyn św
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Diagnostyka techniczna
(1)
Globalizacja
(1)
Higiena
(1)
Jakość żywności
(1)
Maszyny
(1)
Naród
(1)
Nauka społeczna Kościoła katolickiego
(1)
Ojczyzna
(1)
Patriotyzm
(1)
Polityka
(1)
Ruchy i organizacje chłopskie
(1)
Ruchy społeczne
(1)
Sport
(1)
Sprawiedliwość
(1)
Wartości
(1)
Wychowanie do wartości
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręczniki dla szkół zawodowych
(5)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis Podręcznik do nauczania w zawodzie technik pojazdów samochodowych realizujący treści z zakresu kwalifikacji M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych - M.18.1 Diagnozowanie podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych. W książce omówiono podstawowe wiadomości o badaniach samochodów, o diagnostyce ogólnej oraz o diagnostyce poszczególnych zespołów i układów samochodu. Przybliżono także metody weryfikacji i pomiaru parametrów, dobór narzędzi, urządzeń pomiarowych i wyposażenia diagnostycznego do oceny stanu technicznego mechanizmów i układów funkcjonalnych samochodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109533 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik do nauki zawodu technik mechanik realizujący treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji M.44 (Organizowanie procesów obróbki i montażu części maszyn i urządzeń). Planowanie procesów technologicznych obróbki i montażu części maszyn i urządzeń, dobór technik i metod do wytwarzania części maszyn i urządzeń, dobór materiałów konstrukcyjnych do wytwarzania części maszyn i urządzeń, dobór rodzajów obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej do wytwarzania części maszyn i urządzeń oraz dobór narzędzi i urządzeń do wytwarzania części maszyn i urządzeń – to tylko niektóre zagadnienia omówione w podręczniku. Wiedza teoretyczna poparta została licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby jej praktycznego zastosowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52477 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35361 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Autorzy podjęli tę tematykę z uwagi na skalę problemu, systematyczny wzrost wielu zagrożeń i ryzyka, jakie niesie dla nas w tym obszarze globalizacja i wzrost siły korporacyjnej globalnych firm spożywczych, oraz znaczenie tych zagadnień dla nas wszystkich, gdyż wszyscy jesteśmy konsumentami żywności. Nie bez znaczenia dla podjęcia tematu była także wyjątkowa szczupłość pozycji literaturowych z tego obszaru na rynku wydawniczym. Celem pracy jest analiza i ocena procesów, jakie zachodzą pod wpływem globalizacji w obszarze agrobiznesu, produkcji żywności oraz jej jakości, a szerzej - bezpieczeństwa żywności. Przedstawiono problemy wynikające z postępującej konsolidacji globalnych firm spożywczych, skutków tego procesu oraz budowy systemów kontroli żywności i zabezpieczenia jej przed współczesnymi ryzykami cywilizacyjnymi. Rozdział pierwszy koncentruje się na omówieniu pojęć fundamentalnych dla globalizacji oraz jej głównych konsekwencji w obszarze agrobiznesu i produkcji żywności. W opracowaniu poddano analizie czynniki dynamizujące procesy globalizacyjne w zakresie agrobiznesu, tj. rozwój światowego handlu żywnością oraz działalność transnarodowych korporacji spożywczych. Omówione zostały także skutki globalizacji dla rolnictwa jako najsłabszego ogniwa agrobiznesu oraz możliwe i potrzebne działania zaradcze. W rozdziałach drugim i trzecim przedstawiona została koncepcja oraz warunki bezpieczeństwa żywnościowego, jej wymiary oraz interpretacja. Podjęto w nich tak istotne dla wyżywienia i bezpieczeństwa żywnościowego człowieka zagadnienia, jak: istota bezpieczeństwa żywnościowego, fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności, problemy bezpieczeństwa żywnościowego w erze globalizacji oraz główne aspekty współczesnej polityki żywnościowej. W dalszej części poruszono takie problemy współczesności, jak globalny charakter tzw. problemu żywnościowego, głód, niedożywienie, a także skażenie żywności. Rozdziały czwarty, piąty i szósty zawierają tak ważne obecnie zagadnienia, jak budowa systemów bezpieczeństwa i kontroli żywności. Przedstawione tu zostały działania podejmowane w wymiarze międzynarodowym (światowym) - czego przykładem jest Codex Alimentarius, regionalnym i państwowym, a także systemy istniejące w Polsce. Analizie poddano zarówno obszar tworzenia oraz egzekwowania norm i uregulowań prawnych, jak i istniejące systemy instytucjonalnej kontroli żywności. Ocenie poddano europejski i amerykański system bezpieczeństwa żywności, w tym różnice i podobieństwa w zakresie przyjętych zasad, struktury instytucjonalnej i proceduralnej. Ze szczególną uwagą przeanalizowano regulacje dotyczące jednego z najbardziej kontrowersyjnych współczesnych zagadnień, tj. organizmów genetycznie modyfikowanych, które są reprezentatywnym przykładem zasad i różnic w funkcjonowaniu obu analizowanych systemów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107194, 104881 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94181, 94183, 94182 (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32993 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68266 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46763 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42788 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Filozofia Boga : podręcznik / Stanisław Kowalczyk. - [Wyd. 3 popr. i poszerz.]. - Lublin : Redakcja Wydawnictw KUL, 1993. - 325 s. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30007 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 95270 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39573 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33528 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku zamieszczono m.in.: wiadomości dotyczące organizacji przedsiębiorstw samochodowych, zakresu ich działalności, wyposażenia warsztatów samochodowych oraz towarzyszące programy serwisowe i magazynowe, omówienie organizacji procesu obsługowo-naprawczego, zasad doboru, kierowania, wynagradzania i szkolenia pracowników, treści dotyczące analizy ekonomicznej działalności gospodarczej przedsiębiorstwa, zarządzanie jakością i marketingu informacje na temat organizacji biura obsługi klienta oraz zasad prowadzenia własnej działalności gospodarczej, ćwiczenia oraz pytania sprawdzające. Podręcznik dla uczniów techników, techników uzupełniających i szkół policealnych do zawodu technik pojazdów samochodowych oraz mechanik o specjalności obsługa i naprawa pojazdów samochodowych, zgodny z podstawą programową 311(52) i programem nauczania 311(52)/T, UT, SP/MEN/2007.07.18.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107623 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik do nauki zawodu technik pojazdów samochodowych realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji M.42 (organizowanie obsługi pojazdów samochodowych). W książce omówiono m.in. następujące zagadnienia: zasady gospodarki częściami zamiennymi i materiałami eksploatacyjnymi pojazdów samochodowych; ustalanie zakresu oraz terminów przeglądów, napraw, prób i pomiarów kontrolnych pojazdów samochodowych; prowadzenie dokumentacji obsługi i naprawy pojazdów samochodowych; sporządzanie kalkulacji kosztów wykonania obsługi pojazdów samochodowych; rozwiązywanie problemów technicznych i organizacyjnych dotyczących obsługi i naprawy pojazdów samochodowych. Schematy, rysunki oraz zdjęcia ułatwiają zrozumienie i zapamiętanie treści zawartych w podręczniku. Na końcu rozdziałów i działów zamieszczono pytania, dzięki którym uczeń może sprawdzić swoją wiedzę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109528 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy można mówić o czystej żywności? Czy jeżeli coś jest żywnością, to z zasady musi być "czyste"? A jeżeli tak, to czym w takim razie jest czystość? Takich pytań może być oczywiście wiele i padają one z reguły częściej w okresach, gdy wybuchają kolejne afery żywnościowe. Obecnie zdarzeń tych jest więcej, więc i częściej pada pytanie o czystą żywność. Już ponad sto lat temu, w 1911 r. J.C. Olsen w pracy Czysta żywność, jej fałszowanie, wartość odżywcza, cena i koszt pisał, że zwierzęta problem ten - czyli co nadaje się do spożywania - rozstrzygnęły dzięki instynktowi. Ludzie natomiast stopniowo uczyli się unikania konsumpcji rzeczy, które wywołują choroby i śmierć. Jednak nawet ta nabyta i przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza nie zwalnia nas z poszukiwania tego, co jest rzeczywiście "czyste" i nie naraża nas na ryzyko choroby. Z tych względów mówienie o czystej żywności jest zasadne i ma sens. Czym zatem jest czysta żywność (pure food)? Według cytowanego już J.C. Olsena można to określić dopiero po systematycznych i wszechstronnych badaniach praktycznych i naukowych. Tym bardziej, że to, co jest absolutnie nieszkodliwe dla jednego człowieka, może takim nie być dla innego. Dlatego "czysta żywność" to pojęcie względne, zdeterminowane aktualnym stanem naszej wiedzy oraz doświadczenia. Z drugiej strony, na co z kolei już w 1906 r. zwracał uwagę L.E. Landone, żywność współczesna, nawet ta zafałszowana, może być lepsza od produktów pierwotnych czy wytwarzanych w przeszłości. Wszystko to prowadzi nas do konkluzji, że mowa o czystej żywności jest uzasadniona i potrzebna. Żywność bowiem to "substancje lub produkty (...) przeznaczone do spożycia przez ludzi, lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać". Jednak te substancje i produkty mogą być bardzo rożnej jakości, o zróżnicowanych standardach, wytworzone w odmiennych reżimach technologicznych, odżywcze dla człowieka lub ubogie, bezpieczne lub szkodliwe. Mogą być zatem "czyste" lub zafałszowane, o składzie zgodnym z najlepszą wiedzą producenta i oczekiwaniami konsumenta oraz zupełnie zmienione na niekorzyść. I w takim ujęciu stosuję w tej pracy określenie "czysta żywność".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109640 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30360 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 03203 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Reforma 2012.)
Podręcznik do nauczania w zawodzie technik pojazdów samochodowych realizujący treści z zakresu kwalifikacji M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych - M.18.2. Naprawa zespołów i podzespołów pojazdów samochodowych. W książce omówiono mi. In. metody i zakres napraw pojazdu samochodowego, montaż oraz konserwację podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych, a także próby po naprawie pojazdów samochodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109308, 109534 (2 egz.)
E-book
W koszyku
W monografii zaprezentowano rezultaty badań związanych ze współczesnymi trendami badawczymi w teorii funkcji rzeczywistych. Takiej tematyce są poświęcone międzynarodowe konferencje z teorii funkcji rzeczywistych organizowane od wielu lat przez polsko-słowackie środowisko matematyczne. W publikacji znajduje się krótki rys historyczny tych konferencji, a także biografie naukowe Profesorów Jubilatów – Romana Gera, Jacka Jędrzejewskiego i Zygfryda Kominka, którym dedykowana jest książka.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej