Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(22)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(17)
Artykuły
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(24)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(5)
Wypożyczalnia Chodzież
(3)
Wypożyczalnia Czarnków
(1)
Wypożyczalnia Trzcianka
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(9)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(5)
Autor
Jakubke Hans Dieter
(2)
Jeschkeit Hans
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund
(2)
Bartkowiak Jacek
(1)
Czarnecka J
(1)
Drabikowski Witold
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Epstein Richard J
(1)
Gniot-Szulżycka Jadwiga
(1)
Hitzig Walter Hermann
(1)
Kiliańska Zofia
(1)
Kozłowska Halina
(1)
Krajewska Wanda Małgorzata
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lewiński Andrzej
(1)
Liberski Paweł P
(1)
Lipińska Anna
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Michalski Andrzej
(1)
Morawiec Jan P
(1)
Napierała Marek Paweł
(1)
Przymusiński Roman
(1)
Rabczenko Andrzej
(1)
Rakowska Maria
(1)
Rakowski Artur
(1)
Roch Joanna
(1)
Rutkowski Antoni
(1)
Schneider Jolenta
(1)
Siemion Ignacy Zenon
(1)
Smoczyńska Aleksandra
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Szkiłłądziowa Wiesława
(1)
Wróblewski Andrzej
(1)
Zaradniak Wiesław
(1)
Zasada Mariusz
(1)
Zieliński Andrzej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(19)
nieznany (po)
(4)
Odbiorca
Nauczyciele biologii
(1)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Białko
(17)
Żywność
(5)
Węglowodany
(4)
Aminokwasy
(3)
Lipidy
(3)
Odżywianie
(3)
Białek, Bogdan
(2)
Jajka
(2)
Komórka (biol.)
(2)
Kwasy nukleinowe
(2)
Mleko
(2)
Młodzież
(2)
Peptydy
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Tłuszcze
(2)
Adhezja komórek
(1)
Adhezyny
(1)
Aktyna
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Aminy
(1)
Antygeny i przeciwciała
(1)
Apoptoza
(1)
Atom
(1)
Bhp
(1)
Białka
(1)
Białka Rho wiążące GTP
(1)
Białka wiążące DNA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biegi
(1)
Biochemia
(1)
Biologia (przedmiot szkolny)
(1)
Biologia molekularna
(1)
Biomasa
(1)
Błony komórkowe
(1)
Chemia
(1)
Chromatyna
(1)
Chromosomy
(1)
Chronometraż
(1)
Cykl komórkowy
(1)
Cyklodekstryny
(1)
Cytokininy
(1)
Cytokiny
(1)
Czas wolny od pracy ucznia
(1)
DNA (chem.)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Eikozanoidy
(1)
Elektrolit
(1)
Farmakogenetyka
(1)
Genetyka
(1)
Genoterapia
(1)
Gimnastyka sportowa
(1)
Grupy krwi
(1)
Hemoglobina
(1)
Hormony steroidowe
(1)
Hydrolazy peptydów
(1)
Hydroliza
(1)
Integryny
(1)
Jęczmień
(1)
Kanały jonowe
(1)
Karotenoidy
(1)
Klonowanie
(1)
Kofeina
(1)
Korzenie
(1)
Kreatyna
(1)
Krew
(1)
Krzepnięcie krwi
(1)
Kręgowce
(1)
Ksenobiotyki
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Leki
(1)
Lekkoatletyka
(1)
Lipoproteiny
(1)
Literatura
(1)
Medycyna
(1)
Metale ciężkie
(1)
Mikroelementy
(1)
Minerały
(1)
Miozyna
(1)
Mięso
(1)
Nasiona
(1)
Nauczanie
(1)
Niewydolność krążenia
(1)
Nitrozoaminy
(1)
Odporność
(1)
Oligosacharydy
(1)
Osocze krwi
(1)
Owoce
(1)
Ołów
(1)
Paleontologia
(1)
Piłka nożna
(1)
Poliaminy
(1)
Polimery
(1)
Polisacharydy
(1)
Psychologia
(1)
Płeć
(1)
Pływanie
(1)
RNA
(1)
Receptory komórkowe
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Świat
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(3)
Artykuł z czasopisma literackiego
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma fachowego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(2)
Literaturoznawstwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Nauka i badania
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Tytuł czasopisma
Nowe Książki
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
(1)
Wychowanie na Co Dzień
(1)
23 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Perspektywy chemicznej syntezy białek / Ignacy Z. Siemion. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968. - 107, [3] s., [2] k. tabl. złoż. ; 18 cm.
(Omega: Współczesna Biblioteka Naukowa ; 100)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 04660 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 07345 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23561 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29104 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19088 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34127 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biologia / Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, ISSN 0554-811X ; nr 26)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35703 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Problemy Naukowe Współczesności)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18176 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Dla Każdego)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 01151 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41991 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biologia / Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, ISSN 0554-811X ; nr 68.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 102150, 102151 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intesywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Tom 2 obejmuje zagadnienia: charakterystyka sacharydów, lipidów, białek, właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106551/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45126 (1 egz.)
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106159, 106158 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45175 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej