Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(26)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(17)
Artykuły
(9)
Publikacje dydaktyczne
(7)
E-booki
(5)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(6)
Wypożyczalnia Chodzież
(4)
Wypożyczalnia Trzcianka
(3)
Wypożyczalnia Złotów
(10)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(5)
Autor
Hulanicki Adam
(3)
Kurek Joanna
(2)
Witowski Dariusz
(2)
Anand Jacek Sein
(1)
Bartkowiak Jacek
(1)
Bilska Agnieszka
(1)
Bryszewska Maria
(1)
Błasiak Janusz
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Epstein Richard J
(1)
Fogt-Wyrwas Renata
(1)
Gołacki Krzysztof
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Jarosz Wojciech
(1)
Jaz Bogusława
(1)
Karpińska Barbara
(1)
Kałuża Bożena
(1)
Klupczyńska Ewelina A
(1)
Kotrschal Alexander
(1)
Lewiński Andrzej
(1)
Leyko Wanda
(1)
Leśniak Władysław
(1)
Liberski Paweł P
(1)
Mickiewicz Damian
(1)
Mizgajska-Wiktor Hanna
(1)
Molski Marcin
(1)
Orlińska Iwona
(1)
Panufnik-Mędrzycka Dorota
(1)
Ples Marek
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reych Andrzej
(1)
Sawinska Zuzanna
(1)
Schneider Jolenta
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Siwicki Jan
(1)
Szwejcerowa Aniela
(1)
Tryba Anna Maria
(1)
Watson James D
(1)
Wiergowski Marek
(1)
Zagórski Włodzimierz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(28)
nieznany (po)
(3)
Odbiorca
Nauczyciele chemii
(6)
Biblioterapeuci
(1)
Biolodzy
(1)
Coachowie
(1)
Dorośli
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Pedagodzy
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Temat
Kwasy
(9)
Kwasy nukleinowe
(5)
Chemia
(4)
Węglowodany
(4)
Żywność
(4)
Alkohole
(3)
Aminokwasy
(3)
Białko
(3)
Chemia analityczna
(3)
Genetyka
(3)
Reakcje chemiczne
(3)
Węglowodory
(3)
Zasady (chem.)
(3)
Apoptoza
(2)
Chemia (przedmiot szkolny)
(2)
DNA (kwas)
(2)
Egzaminy do szkół wyższych
(2)
Fenole
(2)
Hormony
(2)
Klonowanie
(2)
Krew
(2)
Kwasy karboksylowe
(2)
Kwasy organiczne
(2)
Lektyny
(2)
Lipidy
(2)
Matura
(2)
Mleko
(2)
Polisacharydy
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Płeć
(2)
Roztwory
(2)
Sole
(2)
Witaminy
(2)
Zapach
(2)
Zasady
(2)
Adhezja komórek
(1)
Adhezyny
(1)
Aktyna
(1)
Aldehydy
(1)
Alergia
(1)
Aloes
(1)
Aminy
(1)
Antygeny i przeciwciała
(1)
Arnika górska
(1)
Artretyzm
(1)
Astma oskrzelowa
(1)
Atom
(1)
Awidyna
(1)
Bezsenność
(1)
Białka Rho wiążące GTP
(1)
Biegunka
(1)
Biofizyka
(1)
Biologia
(1)
Biologia molekularna
(1)
Biomasa
(1)
Ból
(1)
Błonnik pokarmowy
(1)
Błony komórkowe
(1)
Chemia nieorganiczna
(1)
Chemia organiczna
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroba lokomocyjna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby dziedziczne
(1)
Choroby neurodegeneracyjne
(1)
Chrapanie
(1)
Chromatyna
(1)
Chromosomy
(1)
Chromosomy płci
(1)
Ciąża
(1)
Ciśnienie krwi wzmożone
(1)
Cykl komórkowy
(1)
Cyklodekstryny
(1)
Cytokininy
(1)
Cytokiny
(1)
Cytryna
(1)
Czosnek
(1)
DNA (chem.)
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Drożdże
(1)
Dynia
(1)
Dziedziczność
(1)
Eikozanoidy
(1)
Elektrochemia
(1)
Enzymy
(1)
Epigenetyka
(1)
Estry
(1)
Etery
(1)
Farmakogenetyka
(1)
Fermentacja
(1)
Flawonoidy
(1)
Genom
(1)
Genoterapia
(1)
Gimnazja
(1)
Glukozynolany
(1)
Gorzelnictwo
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
Gruczoły płciowe
(1)
Grupy krwi
(1)
Grzybobranie
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Gatunek
Artykuł z czasopisma fachowego
(8)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(8)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Ćwiczenia i zadania dla szkół ponadgimnazjalnych
(2)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Biologia
(1)
Psychologia
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(6)
Biologia w Szkole
(1)
Charaktery
(1)
Wszystko dla Szkoły
(1)
31 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46166 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 102166/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43960 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45530 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Materiałem do badań były wędliny podrobowe typu pasztetowa, które wyprodukowano z częściową zamianą tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne oraz z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy. Wędliny scharakteryzowano pod względem zawartości kwasów tłuszczowych oraz okresowo w czasie przechowywania oznaczano zawartość pierwotnych i wtórnych produktów utleniania tłuszczów. Badane próby poddano także ocenie sensorycznej. Zauważono, że częściowa zamiana tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne pozwoliła na uzyskanie produktów o wysokiej atrakcyjności sensorycznej i stabilności oksydacyjnej. Otrzymane produkty o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych spełniają wymagania stawiane żywności funkcjonalnej. Natomiast dodatek do wędlin doświadczalnych wodnego ekstraktu z liści morwy, bogatego w związki biologicznie aktywne, m.in. polifenole, pozwolił na wyprodukowanie wyrobów, które mogą stanowić nowy asortyment żywności o ukierunkowanym działaniu prozdrowotnym. Wędliny z dodatkiem wodnego ekstraktu z liści morwy scharakteryzowano również pod względem hamowania aktywności cholinoesteraz i konwertazy angiotensyny oraz jakości mikrobiologicznej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Książka pod redakcją naukową Jacka Sein Ananda oraz Marka Wiergowskiego „Alkohol i człowiek – toksyczny związek” to znakomita naukowa monografia o mechanizmach uzależnień. Czytelnik otrzymuje solidną porcję wiedzy podaną w sposób bardzo dobrze przyswajalny. Jednak nie tylko przekazana wiedza teoretyczna przesądza o walorach książki. Znalazło się w niej miejsce dla konkretnych przypadków klinicznych, które są niezbędnym uzupełnieniem teorii. Dzięki nim możemy poznać różne sposoby radzenia sobie z takim problemem w praktyce zarówno od strony pacjenta, jak i jego terapeuty. W książce opisano właściwości etanolu (farmakokinetyka i farmakodynamika, interakcje alkoholu z lekami i narkotykami) oraz jego wpływ na poszczególne układy i narządy krytyczne. Poruszono także bardzo istotne zagadnienia diagnostyki, badania podmiotowego i przedmiotowego w kierunku uzależnień. Przedstawione zostały markery biochemiczne przewlekłego nadużywania etanolu, a także wyniki badań ultrasonograficznych, co jest cennym dodatkiem dla lekarzy praktyków. Dodatkowo opisano zmiany metaboliczne mózgu w czasie konsumpcji alkoholu – badanie techniką spektroskopii rezonansu magnetycznego (1H MRS). Przedstawiono także zagadnienia dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii FASD. Autorzy wskazują praktyczne wskazania do leczenia w warunkach szpitalnych, leczenia przedszpitalnego i na szpitalnym oddziale ratunkowym (SOR). Opisują oni możliwości sedacji pobudzonych pacjentów, będących pod wpływem etanolu (farmakologicznego i niefarmakologicznego), co stanowi problem codzienny na SOR-ach i psychiatrycznych izbach przyjęć. Psychiatria i medycyna uzależnień należą do tych dyscyplin medycznych, które dla osiągnięcia skuteczności w udzielaniu pomocy potrzebującym wymaga posługiwania się wiedzą i dorobkiem innych dziedzin. W kontaktach z lekarzami psychiatrami i medycyny somatycznej niejednokrotnie wybrzmiewało zainteresowanie wiedzą z obszarów dla addyktologii pokrewnych. „Alkohol i człowiek– toksyczny związek” stanowi odpowiedź na oczekiwania lekarzy różnych specjalności, psychoterapeutów uzależnień, psychologów i tych wszystkich, którzy o swoich pytaniach i wątpliwościach nie chcą rozmawiać wyłącznie w salach wykładowych. Książka ta, dzięki zaproszeniu do współpracy znakomitych autorów, autorytetów w swoich obszarach aktywności naukowej, przedstawia te obszary wiedzy, których brakowało w programach kształcenia przed- i podyplomowego. Prof. dr hab. n. med. Jerzy Samochowiec
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W niniejszym zeszycie zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz recenzję pod-ręcznika akademickiego Chemia Żywności, pracy zbiorowej pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk. W pierwszym artykule porównano parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego i mleka mikrofiltrowanego. Skonfrontowano ich podstawowy skład chemiczny oraz pH. Stwierdzone wyższe parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego w stosunku do skrzepu kwasowego z mleka mikrofiltrowanego autorzy tłumaczą większą zawartością białka oraz potencjalnych interakcji zdenaturowanych białek serwatkowych z kazeiną, indukowanych ogrzewaniem w czasie pasteryzacji. Drugi artykuł informuje o rozbieżnościach w racjach pokarmowych pacjentów wybranego szpitala w Wielkopolsce względem normy w ciągu roku. Brak zbilansowania zawartości składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych pacjentów, zawyżana zawartość tłuszczu, zawartość węglowodanów, wapnia i wita-miny C poniżej normy, przy równoczesnym zawyżeniu zawartości witaminy A i żelaza to przykłady dużej niefrasobliwości tych, którzy odpowiadają za jakość posiłków dla powracających do zdrowia pacjentów. Trzeci artykuł ukazuje wstępne wyniki badań nad selekcją szczepów grzybów z rodzaju Rhizopus, które potencjalnie znajdą zastosowanie w produkcji kwasu fumarowego w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Ustalono zakresy temperatur oraz optymalne pH dla wzrostu grzybni większości szczepów w obecności glicerolu i glukozy w podłożu hodowlanym. Zaobserwowano także zmiany w stopniu wykorzystania glicerolu do syntezy kwasu fumarowego w ciągu siedmiodniowej hodowli.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem badań było wskazanie potencjału dostępnych na polskim rynku zapraw nasiennych, opartych na substancjach z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) w ograniczaniu porażenia przez patogeny oraz ich wpływu na wybrane parametry fluorescencyjne i plon ziarna jęczmienia ozimego. Badania polowe przeprowadzono w latach 2013–2015 na podstawie doświadczeń zlokalizowanych w Zakładzie Doświadczalno-Dydaktycznym Gorzyń, filia Brody, należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doświadczenie założono jako jednoczynnikowe w układzie bloków losowanych w czterech powtórzeniach z uprawą jęczmienia ozimego. Obejmowało siedem kombinacji, w tym sześć z materiałem siewnym traktowanym różnymi zaprawami nasiennymi oraz obiekt kontrolny bez ochrony. Kombinacjami doświadczalnymi były użyte do zaprawiania ziarna siewnego: Baytan Trio 180 FS, Kinto Duo 80 FS, Systiva 333 FS, Vibrance Gold 100 FS oraz Vibrance 500 FS. Poza Kinto Duo 80 FS, każda zawierała w składzie substancję aktywną z grupy karboksyamidów: fluksapyroksad w produkcie Systiva 333 FS, fluopyram w Baytan Trio 180 FS oraz sedaksan w Vibrance 500 FS i Vibrance Gold 100 FS. Badania polowe uzupełniono próbami w komorach wzrostu oraz szklarniach w celu określenia parametrów fizjologicznych roślin jęczmienia ozimego oraz tempa liniowego wzrostu grzybni – in vitro.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Wznowienie biografii Marcelego Nenckiego, patrona Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, który w 2018 roku obchodzi 100-lecie swojego istnienia, a w 2017 roku świętował 170 rocznicę urodzin uczonego. Marceli Nencki, jeden z najwybitniejszych przyrodników polskich XIX wieku, zajmował się zagadnieniami na pograniczu chemii i medycyny, był autorem wielu prac m.in. z chemii fizjologicznej i bakteriologii, pracował na stanowisku profesora uniwersytetu w Bernie, a następnie sprawował funkcję kierownika Zakładu Chemii Instytutu Medycyny Doświadczalnej w Petersburgu. Zapisał się w historii nauki jako badacz biosyntezy kwasu moczowego, współodkrywca struktury hemu oraz podobieństw budowy chlorofilu i hemoglobiny. Autorka tej biografii Aniela Szwejcerowa była przez wiele lat pracownikiem, a następnie kierownikiem Biblioteki Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego. Publikacja na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL (CC BY 3.0 PL) (pełna treść wzorca dostępna pod adresem: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej