Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(243)
IBUK Libra
(24)
Forma i typ
Książki
(235)
E-booki
(24)
Artykuły
(7)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(332)
wypożyczone
(11)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(68)
Czytelnia Piła
(4)
Wypożyczalnia Chodzież
(53)
Czytelnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(62)
Czytelnia Czarnków
(3)
Wypożyczalnia Trzcianka
(17)
Czytelnia Trzcianka
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(72)
Czytelnia Złotów
(3)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(44)
Czytelnia Wągrowiec
(10)
Wypożyczalnia Piła zbiory specjalne
(1)
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
(1)
Zbiory specjalne Złotów-Czytelnia
(3)
Autor
Gawęcki Jan
(10)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(6)
Kączkowski Jerzy
(6)
Szczygieł Aleksander
(6)
Cichoń Zofia
(5)
Gertig Henryk
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(5)
Sikora Tadeusz
(5)
Sikorski Zdzisław Edmund
(5)
Gumowska Irena
(4)
Kasperek Marian
(4)
Piekarska Janina
(4)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Łoś-Kuczera Maria
(4)
Łuszczki Barbara
(4)
Bijok Barbara
(3)
Bijok Franciszek
(3)
Burszta Józef
(3)
Czapski Janusz
(3)
Flis Krystyna
(3)
Kopeć Krystyna
(3)
Kopta Antonina
(3)
Kowalczyk Stanisław
(3)
Krauze Alina
(3)
Krauze Jerzy
(3)
Nikonorow Maksym
(3)
Pijanowski Eugeniusz
(3)
Pliszka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Sobierajski Zenon
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Talik Tadeusz
(3)
Talik Zofia
(3)
Turlejska Halina
(3)
Zalewski Stanisław
(3)
Adamowicz Mieczysław
(2)
Amarowicz Ryszard
(2)
Bednarski Włodzimierz
(2)
Burbianka Maria
(2)
Burzyńska Halina
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Dłużewski Mieczysław
(2)
Halbański Maciej Erwin
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Konaszewska Wanda
(2)
Lempka Aleksander
(2)
Małecka Maria
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Pokora Mirosław
(2)
Procner Aleksandra
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Reps Arnold
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sieradzki Andrzej Józef
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Urban Stanisław
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Ambrozy Scot
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnik Jan
(1)
Basse von Monika
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broda Ewa
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Brzeziński Mariusz
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Budzyński Franciszek
(1)
Bugdol Marek
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Czupryn Anita
(1)
Damicz Władysław
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Davidek Jiři
(1)
Dominik Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Drewniak Emil
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(70)
2000 - 2009
(53)
1990 - 1999
(33)
1980 - 1989
(55)
1970 - 1979
(29)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(3)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(267)
Język
polski
(241)
nieznany (po)
(24)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
Nauczyciele chemii
(2)
9-13 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Edukatorzy
(1)
Lekarze specjaliści
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Żywność
(214)
Odżywianie
(55)
Kucharstwo
(12)
Biochemia
(10)
Mleko
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Dietetyka
(8)
Rolnictwo
(8)
Towaroznawstwo
(8)
Jajka
(7)
Mięso
(7)
Warzywa
(7)
Chemia
(6)
Zdrowie publiczne
(6)
Żywność prozdrowotna
(6)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(5)
Białko
(5)
Gospodarka żywnościowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Mikrobiologia
(5)
Rynek
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Biotechnologia
(4)
Gastronomia
(4)
Jakość produktu
(4)
Kultura
(4)
Miód
(4)
Owoce
(4)
Rośliny
(4)
Ryby
(4)
Spożycie
(4)
Toksykologia
(4)
Toksykologia żywności
(4)
Woda
(4)
Zatrucia
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Bioterroryzm
(3)
Kontrola sanitarna
(3)
Lipidy
(3)
Normy ISO 22000
(3)
Otyłość
(3)
Pieczywo
(3)
Produkt regionalny
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Religia
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Surowce zwierzęce
(3)
Wegetarianizm
(3)
Witaminy
(3)
Węglowodany
(3)
Zboże
(3)
Ziemniaki
(3)
Alkohol
(2)
Aminokwasy
(2)
Badanie żywności
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Drób
(2)
Ekologia
(2)
Energia
(2)
Globalizacja
(2)
Glukozynolany
(2)
HACCP
(2)
Handel zagraniczny
(2)
Hałas
(2)
Herbata
(2)
Hydroliza
(2)
Instytucje nonprofit
(2)
Karotenoidy
(2)
Kawa
(2)
Klimat
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Kosmetyka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Leki
(2)
Marketing
(2)
Metale
(2)
Mikotoksyny
(2)
Motylkowe
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Nazwa handlowa
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Normy ISO 9001
(2)
Odpoczynek
(2)
Opakowania
(2)
Orzechy
(2)
Oznaczenia geograficzne
(2)
Pestycydy
(2)
Postęp techniczny
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Saponiny
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Sport
(2)
Społeczeństwo informacyjne
(2)
Temat: czas
2001-
(6)
1989-
(3)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Wielkopolska
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Brazylia
(1)
Chiny
(1)
Europa
(1)
Republika Południowej Afryki
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(10)
Przepisy kulinarne
(9)
Podręczniki
(7)
Poradnik
(7)
Praca zbiorowa
(6)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Podręcznik
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(2)
Encyklopedie dla dzieci
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Antologia
(1)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma popularnonaukowego
(1)
Artykuł z czasopisma przyrodniczego
(1)
Artykuł z czasopisma technicznego
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Fotografia
(1)
Informatory
(1)
Kamishibai
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Raport z badań
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Europa dla Aktywnych : kwartalnik beneficjentów programów edukacyjnych
(1)
Karta
(1)
Lider
(1)
Młody Technik : ciekawi świata są zawsze młodzi
(1)
267 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106552/T.3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45127 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CD. 2142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108065 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71700 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37248 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 55036 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21098 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27097 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45898 P (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 24969, 24970 (2 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16973, 16974 (2 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21759, 21950 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21832, 21833 (2 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33405 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Chodzież
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14414 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Autorzy podjęli tę tematykę z uwagi na skalę problemu, systematyczny wzrost wielu zagrożeń i ryzyka, jakie niesie dla nas w tym obszarze globalizacja i wzrost siły korporacyjnej globalnych firm spożywczych, oraz znaczenie tych zagadnień dla nas wszystkich, gdyż wszyscy jesteśmy konsumentami żywności. Nie bez znaczenia dla podjęcia tematu była także wyjątkowa szczupłość pozycji literaturowych z tego obszaru na rynku wydawniczym. Celem pracy jest analiza i ocena procesów, jakie zachodzą pod wpływem globalizacji w obszarze agrobiznesu, produkcji żywności oraz jej jakości, a szerzej - bezpieczeństwa żywności. Przedstawiono problemy wynikające z postępującej konsolidacji globalnych firm spożywczych, skutków tego procesu oraz budowy systemów kontroli żywności i zabezpieczenia jej przed współczesnymi ryzykami cywilizacyjnymi. Rozdział pierwszy koncentruje się na omówieniu pojęć fundamentalnych dla globalizacji oraz jej głównych konsekwencji w obszarze agrobiznesu i produkcji żywności. W opracowaniu poddano analizie czynniki dynamizujące procesy globalizacyjne w zakresie agrobiznesu, tj. rozwój światowego handlu żywnością oraz działalność transnarodowych korporacji spożywczych. Omówione zostały także skutki globalizacji dla rolnictwa jako najsłabszego ogniwa agrobiznesu oraz możliwe i potrzebne działania zaradcze. W rozdziałach drugim i trzecim przedstawiona została koncepcja oraz warunki bezpieczeństwa żywnościowego, jej wymiary oraz interpretacja. Podjęto w nich tak istotne dla wyżywienia i bezpieczeństwa żywnościowego człowieka zagadnienia, jak: istota bezpieczeństwa żywnościowego, fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności, problemy bezpieczeństwa żywnościowego w erze globalizacji oraz główne aspekty współczesnej polityki żywnościowej. W dalszej części poruszono takie problemy współczesności, jak globalny charakter tzw. problemu żywnościowego, głód, niedożywienie, a także skażenie żywności. Rozdziały czwarty, piąty i szósty zawierają tak ważne obecnie zagadnienia, jak budowa systemów bezpieczeństwa i kontroli żywności. Przedstawione tu zostały działania podejmowane w wymiarze międzynarodowym (światowym) - czego przykładem jest Codex Alimentarius, regionalnym i państwowym, a także systemy istniejące w Polsce. Analizie poddano zarówno obszar tworzenia oraz egzekwowania norm i uregulowań prawnych, jak i istniejące systemy instytucjonalnej kontroli żywności. Ocenie poddano europejski i amerykański system bezpieczeństwa żywności, w tym różnice i podobieństwa w zakresie przyjętych zasad, struktury instytucjonalnej i proceduralnej. Ze szczególną uwagą przeanalizowano regulacje dotyczące jednego z najbardziej kontrowersyjnych współczesnych zagadnień, tj. organizmów genetycznie modyfikowanych, które są reprezentatywnym przykładem zasad i różnic w funkcjonowaniu obu analizowanych systemów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107194, 104881 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29435 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przemysł spożywczy / Halina Słowińska. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1979. - 69, [3] s. : il. 4 tab. 2 wykr. ; 17 cm.
(Poznajemy Zawody)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49670 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18408 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31605 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30743 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20871 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26739, 26740 (2 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38839 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06404 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 08589 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18327 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56686 P 16,2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38900 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34006 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18333 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
W dobie coraz większej świadomości żywieniowej poszukujemy nieprzetworzonych pokarmów bogatych w cenne dla zdrowia składniki. Warto przyjrzeć się produktom z kategorii superfoods. Zaskakujące, jak wiele jest ich wśród naszych typowo polskich towarów: pomidory, warzywa kapustne, czarnuszka, kasze zawierają wiele aktywnych biologicznie związków, witamin oraz składników mineralnych. Coraz łatwiej dostępne są również produkty egzotyczne, jak jagody goji czy tofu posiadające niezwykle cenne właściwości. Książka zawiera opisy ponad 40 produktów – pokazuje ich właściwości, wpływ na zdrowie i sposoby wykorzystania w konkretnych przepisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112808 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej