Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(34)
Forma i typ
Książki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Artykuły
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(8)
Wypożyczalnia Chodzież
(6)
Wypożyczalnia Czarnków
(8)
Wypożyczalnia Trzcianka
(3)
Wypożyczalnia Złotów
(13)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(6)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Autor
Kączkowski Jerzy
(6)
Sikorski Zdzisław Edmund
(5)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Talik Tadeusz
(3)
Talik Zofia
(3)
Amarowicz Ryszard
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Damicz Władysław
(1)
Davidek Jiři
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Filipiak Marian
(1)
Gospodarek Tadeusz
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Janíček Gustav
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Krauze Alina
(1)
Krauze Jerzy
(1)
Kubiak Aleksander
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kurek Joanna
(1)
Małecka Maria
(1)
Nikonorow Maksym
(1)
Pokorný Jan
(1)
Rakowska Maria
(1)
Sawicki Jan
(1)
Schneider Irena
(1)
Szkiłłądziowa Wiesława
(1)
Tomkowiak Jan
(1)
Tryba Anna Maria
(1)
Urbanek-Karłowska Bogumiła
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz
(1)
Ładoński Wiesław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(34)
Język
polski
(29)
nieznany (po)
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Nauczyciele chemii
(2)
Temat
Żywność
(34)
Biochemia
(9)
Chemia
(6)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Jajka
(4)
Mleko
(4)
Białko
(3)
Lipidy
(3)
Odżywianie
(3)
Warzywa
(3)
Witaminy
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Badanie żywności
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Glukozynolany
(2)
Hydroliza
(2)
Karotenoidy
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Mięso
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Orzechy
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Saponiny
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Substancje rakotwórcze
(2)
Toksykologia
(2)
Woda
(2)
Węglowodany
(2)
Zapach
(2)
Zboże
(2)
Alergeny
(1)
Alkaloidy
(1)
Aminokwasy
(1)
Aminy
(1)
Antocyjany
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Atopia
(1)
Awidyna
(1)
Azotany
(1)
Barwniki
(1)
Barwniki roślinne
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Biomasa
(1)
Błonnik pokarmowy
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chemia analityczna ilościowa
(1)
Chemia nieorganiczna
(1)
Chlorofil
(1)
Cholesterol
(1)
Cyklodekstryny
(1)
Dietetyka
(1)
Dioksyny
(1)
Drewno
(1)
Emulgatory
(1)
Flawonoidy
(1)
Flawony
(1)
Glikozydy
(1)
Histamina
(1)
Inhibitory proteaz
(1)
Izotopy promieniotwórcze
(1)
Jakość produktu
(1)
Klej
(1)
Konserwanty
(1)
Kosmetyka
(1)
Kumaryna
(1)
Kwas szczawiowy
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Leki
(1)
Lektyny
(1)
Masło
(1)
Materiały budowlane
(1)
Metale
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikotoksyny
(1)
Minerały
(1)
Miód
(1)
Motylkowe
(1)
Mutagenność
(1)
Nasiona
(1)
Nowotwór
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Oligosacharydy
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Owoce
(1)
Papier
(1)
Peptydy
(1)
Pestycydy
(1)
Piroliza
(1)
Poliaminy
(1)
Polifenole
(1)
Polisacharydy
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Rodniki
(1)
Ryby
(1)
Serwatka
(1)
Skorupiaki
(1)
Skrobia
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(3)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(2)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Fotografia
(1)
Podręczniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(2)
34 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38287 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 87279 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42716 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106552/T.3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48665 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 1 omówiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106550/T.1 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45125 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest intesywnie rozwijającą się dziedziną nauki i obejmuje coraz większy zakres tematyczny. Jest to związane z rosnącym zainteresowaniem wpływem właściwego sposobu odżywiania na zdrowie, a nawet życie człowieka. Tom 2 obejmuje zagadnienia: charakterystyka sacharydów, lipidów, białek, właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania, nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106551/T.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45126 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06723 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej