Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(22)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(18)
Artykuły
(4)
Publikacje dydaktyczne
(3)
E-booki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(23)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(5)
Wypożyczalnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(4)
Wypożyczalnia Złotów
(7)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(6)
Autor
Herbaczyński Wojciech
(2)
Wyczański Sławomir
(2)
Deker Tomasz
(1)
Dojutrek Czesław
(1)
Dębski Henryk
(1)
Giza Regina
(1)
Głowacka Irena
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Jakubczyk Tadeusz
(1)
Kakowski Karol
(1)
Kaźmierczak Magdalena
(1)
Kocierz Katarzyna
(1)
Krasicki Artur
(1)
Krzesiński Włodzimierz
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Lewandowska-Wosik Anetta
(1)
Lipińska Helena
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Monikowski Kazimierz
(1)
Pies Marek
(1)
Pietrzyk Andrzej
(1)
Ples Marek
(1)
Samosiej Katarzyna
(1)
Sztyk Julia
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Zasiadczyk Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(4)
1970 - 1979
(4)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(21)
nieznany (po)
(3)
Odbiorca
Nauczyciele biologii
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Doradcy zawodowi
(1)
Dorośli
(1)
Dzieci
(1)
Klasa 1.
(1)
Klasa 2.
(1)
Klasa 3.
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele chemii
(1)
Pedagodzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Cukiernictwo
(15)
Cukier
(7)
Zawód
(3)
Ciasta
(2)
Cukiernicy
(2)
Jajka
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Mięso
(2)
Mleko
(2)
Owoce
(2)
Warszawa
(2)
Warzywa
(2)
Węglowodany
(2)
Żywność
(2)
Biologia (przedmiot szkolny)
(1)
Chemia
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Drewno
(1)
Drób
(1)
Eksperymenty
(1)
Fasola
(1)
Gaz
(1)
Glukoza
(1)
Groch
(1)
Grzyby
(1)
Inwersja temperatury
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Krawaty i muszki
(1)
Krawiectwo
(1)
Kucharstwo
(1)
Mechanicy samochodów osobowych
(1)
Miód
(1)
Motylkowe
(1)
Mąka
(1)
Odżywianie
(1)
Paliwa
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pieczywo
(1)
Piekarstwo
(1)
Poradnictwo edukacyjno-zawodowe
(1)
Pralnie
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyprawy
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Rody
(1)
Ryby i przetwory
(1)
Substancje słodzące syntetyczne
(1)
Szkolnictwo zawodowe
(1)
Szkło
(1)
Sól kuchenna
(1)
Technologia
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Tłuszcze jadalne - wpływ na zdrowie
(1)
Używki
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wyroby metalowe
(1)
Włókna
(1)
Zboża
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zegarmistrzowie
(1)
Ziemniak
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(4)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(1)
Karty pracy ucznia
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Tytuł czasopisma
Biologia w Szkole
(2)
Chemia w Szkole
(1)
Nowoczesne Doradztwo Zawodowe w Szkole Podstawowej
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Z opisu Wydawnictwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115391 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38284 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Celem pracy było pogłębienie wiedzy na temat wzrostu i plonowania szparaga z uwzględnieniem bilansu cukrów w roślinach, jak również przeanalizowanie wpływu przebiegu warunków klimatycznych na plonowanie szparaga, zarówno w latach przed rozpoczęciem zbiorów wypustek, jak i w latach zbiorów. Dodatkowo określono wpływ temperatury powietrza na intensywność oddychania korzeni, wypustek i pędów asymilacyjnych szparaga oraz przeanalizowano ilość cukrów zużywanych na potrzeby oddychania poszczególnych organów rośliny. Oceniono również wpływ temperatury powietrza i promieniowania słonecznego na intensywność fotosyntezy. Podjęto także próbę opracowania modelu umożliwiającego wyznaczenie masy pędów asymilacyjnych na podstawie ich grubości i wysokości, co z kolei pozwoliło na określenie powierzchni pędów asymilacyjnych, ilości absorbowanego światła przez te pędy, produkcji cukrów w okresie asymilacji oraz zapotrzebowania cukrów na potrzeby oddychania pędów asymilacyjnych. W oparciu o uzyskane wyniki zaproponowano wskaźniki opisujące efektywność zużycia cukrów w odniesieniu do ilości absorbowanego światła przez pędy asymilacyjne oraz zebranego plonu. Badania obejmowały siedem doświadczeń prowadzonych w polu, tunelu foliowym, szklarni oraz kamerach wegetacyjnych w latach 1994–2012. W doświadczeniach polowych przeanalizowano plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach oraz określono wpływ terminu kończenia zbiorów na wzrost i plonowanie trzech odmian szparaga. W doświadczeniach prowadzonych w warunkach kontrolowanych określono wpływ temperatury na fotosyntezę i oddychanie kilku odmian szparaga.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
Świat cukiernictwa staje się coraz bogatszy: przybywa ciekawych technik oraz specjalistycznego sprzętu, zwiększa się dostępność doskonałych i urozmaiconych surowców. Mimo to w polskich szkołach nie są one znane ani popularyzowane. Książka napisana i wydana w ramach tego projektu jest instrukcją oraz inspiracją dla wszystkich, dla których cukiernictwo to nie tylko profesja, lecz także pasja. Poza tym pozytywnie wpłynie ona na rozwój i promocję tego pięknego rzemiosła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46279 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Smaczne wypieki domowe / Henryk Dębski. - Warszawa : "Watra", 1982. - 262, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16208 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57633 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pieczenie ciast i ciasteczek / Irena Głowacka. - Wydanie 3 uzupełnione. - Warszawa : Watra, 1974. - 163 strony : fotografie ; 21 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06695 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14841 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich / Wojciech Herbaczyński. - Wyd. 2 poszerz. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 1988. - 319, [1] s., [49] s. tabl. : faks., fot. (w tym kolor.), portr. ; 21 cm.
(Biblioteka Syrenki)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31493 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34865 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48318 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich / Wojciech Herbaczyński. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 1983. - 298, [2] s., [53] s. tabl : fot. (w tym kolor.), portr ; 20 cm.
(Biblioteka Syrenki)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25362 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33721 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25614, 25613 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109514 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności oraz cukiernik. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.4 (Wytwarzanie wyrobów cukierniczych). Zagadnienia omawiane w podręczniku to m.in.: ◾posługiwanie się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców cukierniczych, ◾dobieranie maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu cukierniczego do produkcji wyrobów cukierniczych, ◾dobieranie urządzeń do przechowywania wyrobów cukierniczych. W podręczniku znajdują się również zagadnienia z zakresu BHP oraz treści dotyczące PKZ (np. interpretacja rysunków technicznych oraz schematów maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych, posługiwanie się instrukcjami obsługi oraz dokumentacją technologiczną). Podręcznik został wzbogacony licznymi ilustracjami i schematami przedstawiającymi najnowsze maszyny, urządzenia oraz sprzęt cukierniczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109513 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23045 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31740 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35744 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie firmy rodzinne / Anna Zasiadczyk, Artur Krasicki. - Warszawa : Muza, 2016. - 366, [2] s. : il. ; 25 cm.
Kiedy mówimy „polskie firmy rodzinne”, myślimy: Wedel, Blikle, Kruk… Tymczasem w naszym kraju istnieje wiele mniejszych firm, które obecnie prowadzi trzecie, a nawet czwarte pokolenie spadkobierców. W książce Artura Krasickiego i Anny Zasiadczyk sukcesorzy stuletnich tradycji z dumą dzielą się opowieściami o historii biznesów, które zostały zapoczątkowane przez ich dziadków czy pradziadków, niekiedy jeszcze w czasie zaborów, i były mozolnie budowane przez kolejne lata. A nie było to łatwe zadanie, bowiem pieniądze na otwarcie wymarzonej firmy często zdobywano aż za oceanem. Potem, po okresie prosperity w czasie dwudziestolecia międzywojennego, trzeba się było zmierzyć z trudami II wojny światowej i ciężkimi czasami PRL-u.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112553 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47002 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57008 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej