Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(25)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(25)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(35)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(9)
Wypożyczalnia Chodzież
(3)
Wypożyczalnia Czarnków
(6)
Wypożyczalnia Złotów
(5)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(12)
Autor
Gumowska Irena
(3)
Jacórzyński Bohdan
(2)
Miernik Robert
(2)
Pyszkowska Kazimiera
(2)
Aleksiejczyk Zofia
(1)
Cymer Tadeusz
(1)
Fedak Alina
(1)
Fedak Paulina
(1)
Fąferek Ilona
(1)
Gasik Anna
(1)
Jurčenko Efim
(1)
Jurčenko Lilija
(1)
Kasperek Marian
(1)
Kaszak Adela
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kolenda Halina
(1)
Krauze Alina
(1)
Krauze Jerzy
(1)
Kubanowska Anna
(1)
Mering Andrzej
(1)
Mianowska Eliza
(1)
Monatowa Maria
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Osmycka Kinga
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(17)
1970 - 1979
(4)
Kraj wydania
Polska
(26)
Język
polski
(21)
nieznany (po)
(5)
Temat
Owoce
(25)
Warzywa
(15)
Kucharstwo
(10)
Odżywianie
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Żywność
(2)
Grzyby
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięso
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Sadownictwo
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Zboża
(1)
Ziemniaki
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Poradnik
(1)
26 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36381 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Owoce z lasów i pól / Irena Gumowska. - Warszawa : "Watra", 1983. - 190, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46620 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33785 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce : lecznicze właściwości / [opracowanie Anna Kubanowska]. - Toruń : Wydawnictwo Literat, [2022]. - 32 strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 162)
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych owoców, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49448 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25368 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35745 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35296 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej