Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(29)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(12)
Wypożyczalnia Chodzież
(11)
Wypożyczalnia Czarnków
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(1)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(3)
Autor
Szymborska Wisława
(6)
Herbert Zbigniew
(5)
Krynicki Ryszard
(5)
Barańczak Stanisław
(3)
Krall Hanna
(3)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Franaszek Andrzej
(1)
Grupińska Anna
(1)
Hartwig Julia
(1)
Line Maria
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Szajn-Lewin Eugenia
(1)
Weinfeld David
(1)
Wołyński Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Temat
Poezja polska
(10)
Chirurgia
(3)
Edelman, Marek (1922-2009)
(3)
Herbert, Zbigniew (1924-1998)
(2)
Lekarze
(2)
Literatura polska
(2)
Powstanie w getcie warszawskim (1943)
(2)
Publicystyka polska
(2)
Szymborska, Wisława (1923- )
(2)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Shakespeare, William (1564-1616)
(1)
Weinfeld, David (1937- )
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1901-
(2)
Gatunek
Poezja polska
(4)
Książka kucharska
(1)
Listy polskie
(1)
Listy żydowskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
22 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51856, 51857 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 : Galeria Starmach, październik 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste danie, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. To świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117378 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej