Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(55)
Forma i typ
Książki
(51)
Poradniki i przewodniki
(50)
Publikacje informacyjne
(6)
Publikacje fachowe
(2)
E-booki
(1)
Książka
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Mapy
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
wypożyczone
(25)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(19)
Czytelnia Piła
(7)
Wypożyczalnia Chodzież
(11)
Wypożyczalnia Czarnków
(9)
Wypożyczalnia Trzcianka
(12)
Wypożyczalnia Złotów
(6)
Czytelnia Złotów
(1)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(3)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Wypożyczalnia Piła zbiory specjalne
(1)
Autor
Bogdanowicz Krzysztof
(6)
Makarowska Magdalena
(5)
Musiałowska Dominika
(5)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Ramsey Drew
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Bareła Malwina
(1)
Basse Monika von
(1)
Bator Julita
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Cynkier Beata
(1)
Davidsson Ulrika
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziurska Katarzyna
(1)
Dąbrowska Ewa
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Goggins Aidan
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Jamrógiewicz Marta
(1)
Janasik Aldona
(1)
Jessa Justyna
(1)
Kilian-Kuźniewicz Anita
(1)
Klimas Leszek
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Kożuszek Radosław
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Kubanowska Anna
(1)
Kuźniewicz Piotr
(1)
Kwasiborski Tadeusz
(1)
Kwiatkowska Gabriela
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lundin Mia
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Majewska Małgorzata
(1)
Malerba Giulia
(1)
Matten Glen
(1)
Mingolla Lucy
(1)
Mirska Dorota
(1)
Mosley Michael
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nowina-Sroczyńska Ewa
(1)
Oknińska Paulina
(1)
Pauly Sonja
(1)
Piotrowski Julian
(1)
Podrez-Siama Ewelina (1987- )
(1)
Pousette Ulrika
(1)
Proniewska Monika
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Sillani Febe
(1)
Stanek-Gonera Aneta
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Sturis Dionisios
(1)
Supron Grzegorz
(1)
Trojan Eleonora
(1)
Winckiewicz Robert
(1)
Witkowska Magda
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Zarczuk Dorota
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zawanowska Ksenia
(1)
Łuczak Andrzej
(1)
Łygaś Wojciech
(1)
Źródlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(49)
Kraj wydania
Polska
(55)
Język
polski
(55)
Odbiorca
Rodzice
(3)
9-13 lat
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Dietetycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Temat
Zdrowe odżywianie
(14)
Dietetyka
(7)
Leczenie dietą
(7)
Insulinooporność
(6)
Kajakarstwo
(6)
Przyroda
(6)
Szlaki turystyczne
(6)
Wędkarstwo
(6)
Zabytki
(6)
Odżywianie
(5)
Rybacy śródlądowi
(5)
Potrawy dietetyczne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Informatory
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kultura
(3)
Pomniki przyrody
(3)
Zdrowie psychiczne
(3)
Celiakia
(2)
Dieta antyrakowa
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dziczyzna
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Lęk
(2)
Mięso ryb
(2)
Obiad
(2)
Otyłość
(2)
Peklowanie
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Weganizm
(2)
Wyroby z mięsa
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Autyzm
(1)
Baranina
(1)
Bezsenność
(1)
Biegi
(1)
Chodzież (woj. wielkopolskie ; okręg)
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Ciasta
(1)
Cielęcina
(1)
Cukrzyca
(1)
Czarnków (woj. wielkopolskie ; okręg)
(1)
Desery
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Folklor
(1)
Geografia
(1)
Hormony
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Janko z Czarnkowa (ok. 1320-ok. 1387)
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kelnerstwo
(1)
Kobieta
(1)
Konopie
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kontrolowana atmosfera (przechowalnictwo)
(1)
Kości
(1)
Krzyż Wielkopolski (woj. wielkopolskie; okręg)
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia pomorska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kęcińska-Kaczmarek, Jowita
(1)
Leczenie
(1)
Lunch
(1)
Marihuana
(1)
Mięso drobiowe
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Nadwaga
(1)
Nowotwór
(1)
Obsługa klienta
(1)
Odchudzanie
(1)
Odpoczynek
(1)
Odporność
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Podroby
(1)
Podróże
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Temat: czas
1601-1700
(6)
1701-1800
(6)
1801-1900
(6)
1401-1500
(5)
1501-1600
(5)
1901-2000
(5)
2001-
(5)
2001- DBN
(4)
1301-1400
(1)
1901-2000 DBN
(1)
Temat: miejsce
Grecja
(1)
Kaszuby
(1)
Krajna
(1)
Pałuki (kraina historyczna)
(1)
Pomorze
(1)
Schwalm (Niemcy ; region)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(33)
Poradnik
(27)
Publikacja bogato ilustrowana
(18)
Książka kucharska
(15)
Przewodnik turystyczny
(6)
Przewodnik tematyczny
(3)
Jadłospis
(2)
Poradniki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Broszura
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Przepisy kuliinarne
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(44142)
Psychologia
(4039)
Socjologia i społeczeństwo
(3068)
Medycyna i zdrowie
(2815)
Językoznawstwo
(2722)
Kulinaria
(55)
Literaturoznawstwo
(2249)
Historia
(1936)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1483)
Geografia i nauki o Ziemi
(612)
Kultura i sztuka
(579)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(539)
Matematyka
(510)
Media i komunikacja społeczna
(408)
Chemia
(382)
Kultura fizyczna i sport
(330)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(322)
Rozwój osobisty
(322)
Fizyka i astronomia
(321)
Informatyka i technologie informacyjne
(291)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(288)
Praca, kariera, pieniądze
(257)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(252)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(218)
Filozofia i etyka
(218)
Zarządzanie i marketing
(189)
Religia i duchowość
(182)
Ochrona środowiska
(175)
Biologia
(168)
Nauka i badania
(164)
Hobby i czas wolny
(141)
Inżynieria i technika
(125)
Etnologia i antropologia kulturowa
(85)
Podróże i turystyka
(76)
Styl życia, moda i uroda
(46)
Architektura i budownictwo
(42)
Rolnictwo i leśnictwo
(21)
Archeologia
(19)
Transport i logistyka
(18)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Dom i ogród
(6)
Języki i językoznawstwo
(3)
Historia i nauki pomocnicze
(2)
Pedagogika,oświata,edukacja
(2)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(2)
Banki
(1)
Biologia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Chemia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Ekonomia i gospodarka
(1)
Finanse publiczne
(1)
Fizyka i astronomia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Gospodarka wodna
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(1)
Monografia
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Podatki
(1)
Poznanie - fizjologia
(1)
Religia, duchowość
(1)
Rodzina dysfunkcyjna
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwi i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo ?
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
Systematyka
(1)
Teatr i teatrologia
(1)
Ubezpieczenia społeczne
(1)
55 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 115328 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka „Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy” zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116527 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 136)
Odkryj antyrakową moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne koktajle. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne porady zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 36192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator to książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42145 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 35161 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gmina Chodzież leży w północnej Wielkopolsce. Jest to gmina rolnicza i zagłębie produkcji rybackiej. Od północy naturalną granicą gminy jest rzeka Noteć. Autor opisuje walory turystyczne, szlaki, zabytki historyczne i przyrodnicze, całość opatrzona jest bogatym materiałem fotograficznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116480 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116493 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wypoczynek nad wodą w gminie Krzyż Wielkopolski : przewodnik turystyczny / Krzysztof Bogdanowicz. - Szydłowo : Fundacja Centrum Aktywności Obywatelskiej Wydawnictwo Kresy Zachodnie, 2020. - 61,[3] strony : ilustracje, zdjęcia ; 21 cm.
Autor opisuje walory turystyczne gminy Krzyż Wielkopolski: historię, szlaki turystyczne, zabytki historyczne i przyrodnicze. Całość opatrzona jest bogatym materiałem fotograficznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116495 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gmina Szydłowo leży w północnej Wielkopolsce granicząc z dawnym miastem wojewódzkim - Piłą. Tereny gminy są ulubionym miejscem wypoczynku mieszkańców Piły. Bogactwo przyrody, malownicze krajobrazy, znane kajakarzom w całej Polsce rzeki, są magnesem przyciągającym turystów w te strony. Duża część gminy objęta jest ochroną w ramach sieci Natura 2000. Autor opisuje walory turystyczne obszaru gminy, szlaki turystyczne, zabytki historyczne i przyrodnicze, całość opatrzona jest bogatym materiałem fotograficznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116479 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116492 P (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35885 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wypoczynek nad wodą w gminie Wieleń : przewodnik turystyczny / Krzysztof Bogdanowicz. - Szydłowo : Fundacja Centrum Aktywności Obywatelskiej Wydawnictwo Kresy Zachodnie, 2020. - 64 strony : ilustracje, zdjęcia ; 21 cm.
Autor opisuje walory turystyczne gminy Wieleń: historię, szlaki turystyczne, zabytki historyczne i przyrodnicze. Całość opatrzona jest bogatym materiałem fotograficznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116494 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dla rodziców oparty na skandynawskim modelu zapobiegania otyłości. To zarazem prosty i zgodny z prawami natury system żywienia umożliwiający powrót do zdrowych nawyków, takich jak picie wody, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a nawet planowanie zakupów czy posiłków. Książka opiera się na doświadczeniach dwóch mam – Beaty Dąbrowskiej, która od lat współpracuje z dr Ewą Dąbrowską, oraz Marty Kołakowskiej, przedszkolanki, która prowadzi zajęcia kulinarne z dziećmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116774 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35752 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52649 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Book&Cook)
Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagających pracę wątroby oraz regulujących trawienie. Wiosną i latem najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa – np. truskawki, porzeczki, szparagi, ogórki gruntowe… Gdy zdecydujemy się przeprowadzić detoks jesienią, postawmy na jabłka i kapustę, zimą natomiast doceńmy moc cytrusów, buraka czy takich przeciwzapalnych przypraw, jak imbir i kurkuma. Dowiedz się, co przyrządzać z produktów detoksykacyjnych. Podajemy przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej, które pomogą ci odzyskać dobre samopoczucie, siły i energię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52627 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wspieramy odporność : [jedzenie zamiast suplementów] / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - [Poznań] : [Olimp Media], [copyright 2019]. - 109, [3] strony : fotografie kolorowe ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Zamiast stosować suplementy i łykać tabletki, zastosuj zdrową dietę. Aby wzmocnić odporność na infekcje, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym warto dostarczać organizmowi odpowiednią porcję witamin i minerałów. Znajdziecie je w surówkach, daniach z warzyw, ryb i mięsa oraz owocowych deserach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35337 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116332 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda, copyright 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość – może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz. Kasia Dziurska. Sportsmenka i trenerka. Młoda, wysportowana i ambitna. Motywująca innych do zdrowego i aktywnego życia. W trakcie treningów do „Dancing with the Stars. Tańca z gwiazdami” czuła się fatalnie, stała się senna i apatyczna. Mimo morderczego wysiłku – przytyła. Pojawiły się dokuczliwe dolegliwości i depresyjne nastroje. Diagnoza spadła jak grom z jasnego nieba – hashimoto. Za chwilę wiadomość o kolejnej chorobie skrywającej się pod tajemniczą nazwą SIBO. Trzydziestolatce, która idzie przez życie jak burza, trudno było pogodzić się z myślą, że już nigdy nie będzie całkowicie zdrowa. Jednak po etapie buntu nadszedł etap działania. Sportsmenka znalazła doświadczoną w leczeniu hashimoto lekarkę oraz dietetyczkę, której oddała kontrolę nad swoją dietą. Przede wszystkim jednak zwolniła tempo życia. Intensywne treningi zmniejszyła do minimum, zaczęła uprawiać stretching oraz polo dance. Po kilku miesiącach poczuła znaczącą poprawę. Jestem na dobrej drodze do zdrowia – mówi Kasia Dziurska i motywuje kobiety dotknięte chorobą Hashimoto do walki o lepszą jakość życia. W książce opowiada o trudnym doświadczeniu utraty kontroli nad własnym ciałem oraz o życiu z chorobą przewlekłą. Radzi, jak zrozumieć swoje ciało i jak pomóc mu powrócić do równowagi. Nie zabrało też informacji o tym, co czuje kobieta chora na chorobę Hashimoto i co powinni wiedzieć o chorobie jej bliscy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52502 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42066 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych. Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT? Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii. Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu. Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń. Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób. "Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!" Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych "Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem." David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej "Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś." Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015 Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117496 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Potrawy z podrobów / Tadeusz Góra, Tadeusz Kwasiborski. - Warszawa : "Watra", 1987 (Rzesz. : RZG). - 158, [1] s. : rys. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44862 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztuka usługiwania : jak być dobrym kelnerem / Aldona Janasik, Dorota Zarczuk. - Wydanie 3. - Warszawa : CeDeWu, 2020. - 232, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Pierwsza książka wydana w języku polskim, poświęcona sztuce nowoczesnej obsługi kelnerskiej. Skupia się na tym, co w zawodzie kelnera jest najważniejsze - na umiejętnościach interpersonalnych, prezentacyjnych, komunikacyjnych i sprze­dażowych, niezbędnych do tego, by odnieść sukces w zawodzie kelnera. Książka kładzie nacisk na praktykę. Jest napisana językiem bezpośrednim, wzbogacona przykładami, anegdotami, ćwiczeniami do wykonania „na żywo" oraz wywiadami z doświadczonymi przedstawicielami branży restauracyjnej. Co odróżnia kelnera przeciętnego od kelnera wybitnego - cechy, postawy, umiejętności Kelner jako gospodarz i doradca ds. potraw Skuteczne narzędzia sprzedaży kelnerskiej Scenariusz profesjonalnej obsługi klienta Typologie klientów i zasady ich obsługi Jak radzić sobie z trudnymi klientami i w trudnych sytuacjach Wskazówki dla menedżerów sali Praktyczne ćwiczenia i scenki do oceny Opinie profesjonalistów branży restauracyjnej Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116762 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autyzm i dieta : co jako rodzic powinien wiedzieć / dr n. med. Justyna Jessa. - Gliwice : Septem, copyright 2021. - 175, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu. Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę? Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego? Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe? Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia? Jak przeprowadzić trening jedzenia? Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić. Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 117139 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42605 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35947 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej