Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(243)
IBUK Libra
(24)
Forma i typ
Książki
(235)
E-booki
(24)
Artykuły
(7)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(332)
wypożyczone
(11)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(68)
Czytelnia Piła
(4)
Wypożyczalnia Chodzież
(53)
Czytelnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(62)
Czytelnia Czarnków
(3)
Wypożyczalnia Trzcianka
(17)
Czytelnia Trzcianka
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(72)
Czytelnia Złotów
(3)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(44)
Czytelnia Wągrowiec
(10)
Wypożyczalnia Piła zbiory specjalne
(1)
Zbiory specjalne Piła-Wypożyczalnia
(1)
Zbiory specjalne Złotów-Czytelnia
(3)
Autor
Gawęcki Jan
(10)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(6)
Kączkowski Jerzy
(6)
Szczygieł Aleksander
(6)
Cichoń Zofia
(5)
Gertig Henryk
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(5)
Sikora Tadeusz
(5)
Sikorski Zdzisław Edmund
(5)
Gumowska Irena
(4)
Kasperek Marian
(4)
Piekarska Janina
(4)
Sikorski Zdzisław E
(4)
Staroszczyk Hanna
(4)
Łoś-Kuczera Maria
(4)
Łuszczki Barbara
(4)
Bijok Barbara
(3)
Bijok Franciszek
(3)
Burszta Józef
(3)
Czapski Janusz
(3)
Flis Krystyna
(3)
Kopeć Krystyna
(3)
Kopta Antonina
(3)
Kowalczyk Stanisław
(3)
Krauze Alina
(3)
Krauze Jerzy
(3)
Nikonorow Maksym
(3)
Pijanowski Eugeniusz
(3)
Pliszka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Sobierajski Zenon
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Talik Tadeusz
(3)
Talik Zofia
(3)
Turlejska Halina
(3)
Zalewski Stanisław
(3)
Adamowicz Mieczysław
(2)
Amarowicz Ryszard
(2)
Bednarski Włodzimierz
(2)
Burbianka Maria
(2)
Burzyńska Halina
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dłużewska Anna
(2)
Dłużewski Mieczysław
(2)
Halbański Maciej Erwin
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Konaszewska Wanda
(2)
Lempka Aleksander
(2)
Małecka Maria
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Pokora Mirosław
(2)
Procner Aleksandra
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Reps Arnold
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sieradzki Andrzej Józef
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Urban Stanisław
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Ambrozy Scot
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartnik Jan
(1)
Basse von Monika
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broda Ewa
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Brzeziński Mariusz
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Budzyński Franciszek
(1)
Bugdol Marek
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Chmielowski Leszek
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Czupryn Anita
(1)
Damicz Władysław
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Davidek Jiři
(1)
Dominik Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Drewniak Emil
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(70)
2000 - 2009
(53)
1990 - 1999
(33)
1980 - 1989
(55)
1970 - 1979
(29)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(3)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(267)
Język
polski
(241)
nieznany (po)
(24)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
Nauczyciele chemii
(2)
9-13 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Edukatorzy
(1)
Lekarze specjaliści
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Żywność
(214)
Odżywianie
(55)
Kucharstwo
(12)
Biochemia
(10)
Mleko
(10)
Żywność ekologiczna
(10)
Dietetyka
(8)
Rolnictwo
(8)
Towaroznawstwo
(8)
Jajka
(7)
Mięso
(7)
Warzywa
(7)
Chemia
(6)
Zdrowie publiczne
(6)
Żywność prozdrowotna
(6)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(5)
Białko
(5)
Gospodarka żywnościowa
(5)
Gospodarstwo domowe
(5)
Mikrobiologia
(5)
Rynek
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Biotechnologia
(4)
Gastronomia
(4)
Jakość produktu
(4)
Kultura
(4)
Miód
(4)
Owoce
(4)
Rośliny
(4)
Ryby
(4)
Spożycie
(4)
Toksykologia
(4)
Toksykologia żywności
(4)
Woda
(4)
Zatrucia
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Bioterroryzm
(3)
Kontrola sanitarna
(3)
Lipidy
(3)
Normy ISO 22000
(3)
Otyłość
(3)
Pieczywo
(3)
Produkt regionalny
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Religia
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Surowce zwierzęce
(3)
Wegetarianizm
(3)
Witaminy
(3)
Węglowodany
(3)
Zboże
(3)
Ziemniaki
(3)
Alkohol
(2)
Aminokwasy
(2)
Badanie żywności
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Drób
(2)
Ekologia
(2)
Energia
(2)
Globalizacja
(2)
Glukozynolany
(2)
HACCP
(2)
Handel zagraniczny
(2)
Hałas
(2)
Herbata
(2)
Hydroliza
(2)
Instytucje nonprofit
(2)
Karotenoidy
(2)
Kawa
(2)
Klimat
(2)
Konserwanty żywności
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Kosmetyka
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Leki
(2)
Marketing
(2)
Metale
(2)
Mikotoksyny
(2)
Motylkowe
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Nazwa handlowa
(2)
Nitrozoaminy
(2)
Normy ISO 9001
(2)
Odpoczynek
(2)
Opakowania
(2)
Orzechy
(2)
Oznaczenia geograficzne
(2)
Pestycydy
(2)
Postęp techniczny
(2)
Przeciwutleniacze
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Saponiny
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Smak (fizjol.)
(2)
Sport
(2)
Społeczeństwo informacyjne
(2)
Temat: czas
2001-
(6)
1989-
(3)
2001-0
(2)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Wielkopolska
(2)
Afryka
(1)
Argentyna
(1)
Brazylia
(1)
Chiny
(1)
Europa
(1)
Republika Południowej Afryki
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(10)
Przepisy kulinarne
(9)
Podręczniki
(7)
Poradnik
(7)
Praca zbiorowa
(6)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(5)
Podręcznik
(5)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(2)
Encyklopedie dla dzieci
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Antologia
(1)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma historycznego
(1)
Artykuł z czasopisma popularnonaukowego
(1)
Artykuł z czasopisma przyrodniczego
(1)
Artykuł z czasopisma technicznego
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Fotografia
(1)
Informatory
(1)
Kamishibai
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Raport z badań
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wydawnictwo źródłowe
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Chemia
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Tytuł czasopisma
Chemia w Szkole
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Europa dla Aktywnych : kwartalnik beneficjentów programów edukacyjnych
(1)
Karta
(1)
Lider
(1)
Młody Technik : ciekawi świata są zawsze młodzi
(1)
267 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44774 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 102354 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31817, 32143 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 12030 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35295 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41530 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 93217, 93216 (2 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42975 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34678 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40827 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06723 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
Zależność pomiędzy rodziną a społeczeństwem wyraża się w tym, że funkcje i struktura rodziny muszą być co najmniej niesprzeczne z wymogami społeczeństwa, w ramach którego rodzina istnieje i odwrotnie. Połączenie więc dwóch sfer - polityki społecznej i coraz bardziej komplikujących się form życia małżeńsko-rodzinnego - tworzy nowe obszary wymagań i potrzeb niezaspokojonych. Niniejsza praca stanowi próbę poznawczego spojrzenia na przedstawioną kwestię.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110306 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49680 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39955 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46239 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
Praca zawiera opis narzędzi ekonometrycznych służących do prognozowania zjawisk gospodarczych w rolnictwie. Autorka wykorzystuje bogaty zestaw przykładów z rolnictwa, które ilustrują istotę przedstawionych metod, pokazuje również możliwość interpretacji otrzymanych wyników. Praca może służyć w procesie samodzielnego rozwiązywania problemów związanych z obliczaniem prognoz gospodarczych oraz jako pomoc dla osób korzystających z metod ekonometrycznych w działalności zawodowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45843 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było omówienie wpływu wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotyczące turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogatą i zróżnicowaną ofertę turystyki gastronomicznej. Wskazano, że chociaż polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych, to dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców jest wciąż niezadowalająca. Kolejny artykuł dotyczył opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i obchodzenia się z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybliżyła możliwości wykorzystania kwiatów jadalnych jako elementu dekoracji potraw i źródła wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia jest kompleksowym opracowaniem naukowym obejmującym szereg istotnych kwestii związanych z jakością buraka ćwikłowego jako surowca będącego źródłem metabolitów wtórnych wpływających na jakość sensoryczną i zdrowotną produktów spożywczych. W monografii przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat rynku warzyw w Polsce. Opisano przeprowadzone badania składu jakościowego buraków, stosując metody oparte na spektrometrii mas, które pozwoliły na zidentyfikowanie nowych, dotąd nieopisanych saponin triterpenowych w różnych odmianach buraków ćwikłowych oraz zmian ich zawartości w czasie obróbki termicznej surowca oraz przechowywania wyprodukowanych przetworów. Przedstawiono wpływ przetwarzania surowca i przechowywania gotowych przetworów z buraka na cechy sensoryczne, w tym smak słodki i gorzki. Wskazano rolę saponin triterpenowych jako antyoksydantów, zwiększających wartość prozdrowotną produktów otrzymanych z tego surowca. Wyznaczono kryteria doboru surowców w celu otrzymania produktu spożywczego o wysokiej jakości sensorycznej i właściwościach prozdrowotnych. Wskazano potencjał aplikacyjny różnych odmian buraka ćwikłowego pod względem ich przydatności do wyrobu produktów spożywczych spełniających oczekiwania konsumentów, którzy w obecnych czasach szczególną uwagę zwracają na cechy prozdrowotne i sensoryczne nabywanych produktów spożywczych. W monografii wyjaśniono wpływ substancji naturalnych buraka ćwikłowego na zdrowie. Rezultaty badań naukowych przedstawione w niniejszej monografii mają istotny wpływ na aktualny stan wiedzy i dalszy rozwój zagadnień związanych z jakością surowca i jego przetworów, głównie w kwestii zdrowotności i cech sensorycznych zwiększających popyt finalnego produktu. Rezultaty badań dostarczają producentom żywności istotnej wiedzy o możliwościach doboru odmiany buraka do rodzaju otrzymywanego produktu, co może się przyczynić do rozwoju przemysłu rolno-spożywczego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej