Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(60)
Forma i typ
Książki
(60)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(90)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(18)
Czytelnia Piła
(2)
Wypożyczalnia Chodzież
(15)
Czytelnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(18)
Wypożyczalnia Trzcianka
(4)
Czytelnia Trzcianka
(1)
Wypożyczalnia Złotów
(16)
Czytelnia Złotów
(2)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(13)
Czytelnia Wągrowiec
(3)
Autor
Gawęcki Jan
(7)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(5)
Kunachowicz Hanna
(4)
Łoś-Kuczera Maria
(4)
Czapski Janusz
(3)
Gertig Henryk
(3)
Nikonorow Maksym
(3)
Piekarska Janina
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Turlejska Halina
(3)
Amarowicz Ryszard
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Kowalczyk Stanisław
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Smoczyński Stefan
(2)
Szczygieł Aleksander
(2)
Ball Stefan
(1)
Basse von Monika
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bugdol Marek
(1)
Burzyńska Halina
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Damicz Władysław
(1)
Dominik Piotr
(1)
Eichler Wolfdietrich
(1)
Giebel Helena
(1)
Gołębiowska Barbara
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Jack Alex
(1)
Jedynak Piotr
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Klimczak Zofia
(1)
Kopeć Krystyna
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kushi Aveline
(1)
Kushi Michio
(1)
Kwiecińska-Kaplińska Olga
(1)
Lutosławska Grażyna
(1)
Malinowska Ewa
(1)
Małecka Maria
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nitecka Elżbieta
(1)
Obiedziński Mieczysław
(1)
Piekarska Alina
(1)
Pliszka Anna
(1)
Podgórski Waldemar
(1)
Przygoda Beata
(1)
Przysiężna Ewa
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rożniatowski Tadeusz
(1)
Sadowska Halina
(1)
Sińska Beata
(1)
Skrabka-Błotnicka Teresa
(1)
Sobczyk Wiktoria
(1)
Szatyński Michał
(1)
Szczygłowa Maria
(1)
Szwed Małgorzata
(1)
Trimmer Eric
(1)
Trojanowska Krystyna
(1)
Urbanek-Karłowska Bogumiła
(1)
Usakiewicz Wojciech
(1)
Wiebus Hans-Otto
(1)
Wills Judith
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz
(1)
Wiśniewska Małgorzata
(1)
Wolfrum Christine
(1)
Ziemnicka Agata
(1)
Złotorzycka Jadwiga
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(11)
1980 - 1989
(13)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(60)
Język
polski
(55)
nieznany (po)
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Żywność
(56)
Odżywianie
(37)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(4)
Bioterroryzm
(3)
Dietetyka
(3)
Gastronomia
(3)
Kontrola sanitarna
(3)
Normy ISO 22000
(3)
Toksykologia
(3)
Wegetarianizm
(3)
Zatrucia
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Jakość produktu
(2)
Klimat
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Normy ISO 9001
(2)
Otyłość
(2)
Postęp techniczny
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Religia
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Żywność wzbogacana
(2)
Żywność
(1)
Bakterie
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Chemikalia
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Chorzy z chorobą Parkinsona
(1)
Ekologia
(1)
FMEA
(1)
GHP/GMP
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gotowanie na parze
(1)
HACCP
(1)
Higiena
(1)
Jakość żywności
(1)
Kebab
(1)
Kucharstwo
(1)
Makaron
(1)
Mięso
(1)
Mleczarstwo
(1)
Opakowania
(1)
Pasztety i paszteciki
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Pizza
(1)
Podręczniki
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Psychoonkologia
(1)
Risotto
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Six Sigma
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Technika
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Turystyka
(1)
Zapiekanki
(1)
Zarzadzanie jakością
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
Zatrucia pokarmowe
(1)
Zupy
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręczniki
(4)
Podręczniki akademickie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
60 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108065 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Autorzy podjęli tę tematykę z uwagi na skalę problemu, systematyczny wzrost wielu zagrożeń i ryzyka, jakie niesie dla nas w tym obszarze globalizacja i wzrost siły korporacyjnej globalnych firm spożywczych, oraz znaczenie tych zagadnień dla nas wszystkich, gdyż wszyscy jesteśmy konsumentami żywności. Nie bez znaczenia dla podjęcia tematu była także wyjątkowa szczupłość pozycji literaturowych z tego obszaru na rynku wydawniczym. Celem pracy jest analiza i ocena procesów, jakie zachodzą pod wpływem globalizacji w obszarze agrobiznesu, produkcji żywności oraz jej jakości, a szerzej - bezpieczeństwa żywności. Przedstawiono problemy wynikające z postępującej konsolidacji globalnych firm spożywczych, skutków tego procesu oraz budowy systemów kontroli żywności i zabezpieczenia jej przed współczesnymi ryzykami cywilizacyjnymi. Rozdział pierwszy koncentruje się na omówieniu pojęć fundamentalnych dla globalizacji oraz jej głównych konsekwencji w obszarze agrobiznesu i produkcji żywności. W opracowaniu poddano analizie czynniki dynamizujące procesy globalizacyjne w zakresie agrobiznesu, tj. rozwój światowego handlu żywnością oraz działalność transnarodowych korporacji spożywczych. Omówione zostały także skutki globalizacji dla rolnictwa jako najsłabszego ogniwa agrobiznesu oraz możliwe i potrzebne działania zaradcze. W rozdziałach drugim i trzecim przedstawiona została koncepcja oraz warunki bezpieczeństwa żywnościowego, jej wymiary oraz interpretacja. Podjęto w nich tak istotne dla wyżywienia i bezpieczeństwa żywnościowego człowieka zagadnienia, jak: istota bezpieczeństwa żywnościowego, fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności, problemy bezpieczeństwa żywnościowego w erze globalizacji oraz główne aspekty współczesnej polityki żywnościowej. W dalszej części poruszono takie problemy współczesności, jak globalny charakter tzw. problemu żywnościowego, głód, niedożywienie, a także skażenie żywności. Rozdziały czwarty, piąty i szósty zawierają tak ważne obecnie zagadnienia, jak budowa systemów bezpieczeństwa i kontroli żywności. Przedstawione tu zostały działania podejmowane w wymiarze międzynarodowym (światowym) - czego przykładem jest Codex Alimentarius, regionalnym i państwowym, a także systemy istniejące w Polsce. Analizie poddano zarówno obszar tworzenia oraz egzekwowania norm i uregulowań prawnych, jak i istniejące systemy instytucjonalnej kontroli żywności. Ocenie poddano europejski i amerykański system bezpieczeństwa żywności, w tym różnice i podobieństwa w zakresie przyjętych zasad, struktury instytucjonalnej i proceduralnej. Ze szczególną uwagą przeanalizowano regulacje dotyczące jednego z najbardziej kontrowersyjnych współczesnych zagadnień, tj. organizmów genetycznie modyfikowanych, które są reprezentatywnym przykładem zasad i różnic w funkcjonowaniu obu analizowanych systemów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107194, 104881 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30743 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 103741 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110972 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40075 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36098 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60830 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44084 (1 egz.)
Czytelnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41279 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30585 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51823 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39115 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 29171 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28629 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36964, 36963 (2 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52013, 52014 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60086 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52477 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35361 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 09740 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 11138 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 15515 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42314 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27396, 27395 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38381 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 37027 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60288 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Toksykologia żywności bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : Medyk, 1998. - 144 s. : rys. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32659 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31168 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej