Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(81)
IBUK Libra
(10)
Forma i typ
Książki
(71)
Poradniki i przewodniki
(44)
E-booki
(12)
Artykuły
(7)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
IBUK Libra
(1)
Książka
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(78)
wypożyczone
(23)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(29)
Wypożyczalnia Chodzież
(21)
Wypożyczalnia Czarnków
(14)
Wypożyczalnia Trzcianka
(21)
Wypożyczalnia Złotów
(7)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(5)
Czytelnia Wągrowiec
(2)
Informatorium
(2)
Autor
Musiałowska Dominika
(4)
Dąbrowska Ewa
(3)
Ihnatowicz Paulina
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Ptak Emilia
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Basse von Monika
(2)
Czekalska Natalia
(2)
Davidsson Ulrika
(2)
Gortat Mateusz
(2)
Połeć Roman
(2)
Ramsey Drew
(2)
Rudnik Justyna
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Art Piotr
(1)
Ashwell Margaret
(1)
Augustyn Aneta
(1)
Basse Monika von
(1)
Boniecka Klaudia
(1)
Boniewicz Paweł
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bowerman Susan
(1)
Bujko Jacek
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Cabot Sandra
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Compart Pamela
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Duda-Sobczak Anna
(1)
Dziurska Katarzyna
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Goggins Aidan
(1)
Gottlieb Bill
(1)
Green Peter H. R
(1)
Greenblatt James
(1)
Górecka Dominika
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Heald Henrietta
(1)
Heber David
(1)
Hiller Andrea
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jamrógiewicz Marta
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasińska Margaret
(1)
Jones Rory
(1)
Junger Alejandro
(1)
Juruć Agata
(1)
Kaca Przemysław
(1)
Kalamian Miriam
(1)
Karbowska Sylwia
(1)
Karwowska Anita
(1)
Kasprzyk Agnieszka
(1)
Kaszuba-Dębska Anna
(1)
Kielak Elżbieta
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klimas Leszek
(1)
Klimek-Michno Katarzyna
(1)
Klocek Józef
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kosiek Angelika
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kowalski Robert E
(1)
Kraske Eva-Maria
(1)
Krauze-Baranowska Mirosława
(1)
Krawczyk Natalia
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Kujawa Maria (psycholog)
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kuś Paweł
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Laake Dana
(1)
Lauritzson Ola
(1)
Lemańska Urszula
(1)
Levinovitz Alan
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska-Wosik Anetta
(1)
Lindberg Fedon Alexander
(1)
Lipska Agnieszka
(1)
Litsfeldt Lars-Erik
(1)
Lundin Mia
(1)
Malcherek Monika
(1)
Malczewska J
(1)
Marczewska Anna
(1)
Matten Glen
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mickiewicz-Wichłacz Danuta
(1)
Mioduszewska Halina
(1)
Mirska Dorota
(1)
Molka Joanna
(1)
Morawska Dorota
(1)
Morris Julie
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(91)
Język
polski
(90)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Nauczyciele wychowania fizycznego
(3)
Rodzice
(3)
6-8 lat
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Animatorzy kultury
(1)
Biblioterapeuci
(1)
Chore na endometriozę
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Chorzy
(1)
Coachowie
(1)
Dyrektorzy przedszkoli
(1)
Lekarze
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Sportowcy
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Dieta bezglutenowa
(15)
Zdrowe odżywianie
(15)
Leczenie dietą
(13)
Celiakia
(12)
Dietetyka
(10)
Odżywianie
(10)
Potrawy dietetyczne
(8)
Suplementy diety
(8)
Zdrowy styl życia
(7)
Dieta oczyszczająca
(6)
Dieta odchudzająca
(6)
Cukrzyca
(5)
Diagnostyka medyczna
(5)
Leczenie
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Choroba Hashimoto
(4)
Dieta antyrakowa
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Insulinooporność
(4)
Kucharstwo
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dieta
(3)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dzieci
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Lęk
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Nowotwór
(3)
Otyłość
(3)
Skład diety (ekologia)
(3)
Zespół ADHD
(3)
Alergeny
(2)
Cholesterol
(2)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(2)
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Cukier
(2)
Cukrzyca typu I
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta lekkostrawna
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(2)
Dieta zgodna z grupą krwi
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Insulina
(2)
Młodzież
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość dzieci i młodzieży
(2)
Profilaktyka onkologiczna
(2)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(2)
Techniki relaksacyjne
(2)
Witaminy
(2)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Algorytmy
(1)
Anafilaksja
(1)
Anemia
(1)
Autopsychoterapia
(1)
Autyzm
(1)
Bezsenność
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biologia (przedmiot szkolny)
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Cukrzycy
(1)
Depresja
(1)
Dieta Diamondów
(1)
Dieta Los Angeles
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta pH
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Elektrolit
(1)
Endometrioza
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Hormony
(1)
Jelita
(1)
Jelito cienkie
(1)
Kobieta
(1)
Kofeina
(1)
Koktajle
(1)
Kreatyna
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1989-2000
(1)
Gatunek
Poradnik
(36)
Przepisy kulinarne
(24)
Książka kucharska
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(4)
Poradniki
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(2)
Opracowanie
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Artykuł z czasopisma poradnikowego
(1)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(1)
Artykuł z czasopisma sportowego
(1)
Broszura
(1)
Felieton polski
(1)
Jadłospis
(1)
Książki kucharskie
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(19)
Edukacja i pedagogika
(5)
Psychologia
(3)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Tytuł czasopisma
Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne
(2)
Biologia w Szkole
(1)
Charaktery
(1)
Remedium
(1)
Tygodnik Pilski
(1)
Wychowanie Fizyczne i Sport
(1)
91 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Profesjonalne Publikacje dla Szkół i Placówek Oświatowych)
Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępowania dyrektora przedszkola, intendenta i nauczycieli zatrudnionych w przedszkolu, do którego przyjęto dziecko z alergiami lub nietolerancją pokarmową, oraz zasady żywienia dzieci wymagających stosowania diety eliminacyjnej. Publikacja jest źródłem wiedzy potrzebnej pracownikom przedszkola oraz rodzicom dzieci objętych wychowaniem przedszkolnym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116646 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52681 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Coraz bardziej uświadamiamy sobie, jak ważne są badania profilaktyczne. Jednak widząc wyniki, często nie mamy pojęcia, co one oznaczają. Ta książka to praktyczny poradnik dosłownie dla każdego. W prostych słowach dowiesz się, jak odczytać wyniki morfologii, cholesterolu oraz panelu tarczycy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117689 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 53551 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby autoimmunologiczne są jednym z największych problemów zdrowotnych, z jakimi mierzy się współczesna medycyna. Coraz więcej osób choruje na: Hashimoto, toczeń, chorobę Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakię czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dzięki poradnikowi dowiemy się, jakie mogą być przyczyny tych zaburzeń, jak je diagnozować i co robić, by je leczyć oraz poprawić komfort życia z chorobą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116314 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed czytelnikiem tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia. Z poradnika dowiesz się, jak m.in.: opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych, wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem, usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację, poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób, skorzystać z naturalnych nootropików – wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych, Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116633 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: - witaminy; - rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; - nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; - alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; - toksyny surowców żywnościowych; - dodatki do żywności i suplementy diety; - analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48665 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dla osób zmagających się z chorobą autoimmunologiczną oraz dla wszystkich, którzy poszukują przyczyn swego złego samopoczucia i podejrzewają, że mogą cierpieć na chorobę z autoagresji. Napisany przez dietetyczki kliniczne, które same zmagają się ze schorzeniami autoimmunologicznymi. Pomoże ustabilizować parametry i uzyskać stan remisji. Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 49574 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że zespół złego wchłaniania może być przyczyną niedoborów składników odżywczych, które mogą skutkować takimi chorobami jak zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresja, zaburzenia lękowe, schizofrenia oraz choroba Alzheimera. Dzięki tej książce poznasz system naturalnej terapii biochemicznej oparty na najnowszych badaniach naukowych, który może pomóc milionom osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większość ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych spowodowany czynnikami genetycznymi i środowiskowymi. Można go wykryć za pomocą specjalistycznych badań krwi i moczu, a unormować specjalną dietą. Substancje odżywcze, które ochronią Twój mózg.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42207 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy jest ocena wiedzy i nawyków żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Badani, chociaż wykazali się wiedzą teoretyczną na temat prawidłowego odżywiania i zdają sobie sprawę z jego znaczenia, jednakże nie spożywają posiłków regularnie, dokonują wyboru suplementów diety przypadkowo i niewłaściwie zarządzają gospodarką wodno-elektrolitową. Kolejne dwie prace były prezentowane na II konferencji naukowo-turystycznej zorganizowanej pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu prof. dr. hab. Andrzeja Kalety dotyczącej produktów turystycznych podwyższających jakość usług turystycznych „Czynniki determinujące jakość pracy przewodnickiej” (Wrocław 2017). Dotyczyły charakterystyki sektora turystycznego pod względem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów (żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna) oraz tego, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale świadczące usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych. W ostatnim opracowaniu autorzy przedstawili aktualny stan wiedzy na temat perspektyw uprawy borówki wysokiej w Polsce z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych oraz walorów żywieniowo-zdrowotnych tych owoców i możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie. W tym celu określono efektywność plantacji borówki wysokiej i czas zwrotu nakładów poniesionych w tym zakresie. Redaktor czasopisma – prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów – zachęca do zapoznania się z ww. pracami oraz sięgnięcia po książkę autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej zatytułowaną Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Monografia dotyczy ważnego i aktualnego zagadnienia leczenia i zapobiegania otyłości. Osoby otyłe, oprócz zwykle zdiagnozowanych problemów ze zdrowiem, mają również̇ problemy psychologiczne związane z poczuciem własnej wartości, atrakcyjności, ale też w relacjach społecznych czy na rynku pracy, co wpływa na jakość́ ich życia. W monografii Autorka wnikliwie opisała problematykę̨ nadwagi i otyłości oraz przedstawiła interesujące wyniki badań własnych, które miały na celu sprawdzenie, czy stosowanie różnych diet oraz uzyskany w ich wyniku spadek masy ciała mogą̨ stanowić́ o zdrowiu i zadowoleniu z życia kobiet otyłych i z nadwagą.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Zależy Ci na dobrym zdrowiu? Chcesz jeść mniej mięsa albo całkowicie przejść na dietę wegetariańską? Dowiedz się, jak produkty roślinne mogą poprawić Twoje samopoczucie wraz z pracą jelit oraz wątroby. Skorzystaj z gotowych jadłospisów ułożonych przez doświadczonych dietetyków. Prawidłowo zbilansuj wartości odżywcze i pozbądź się z organizmu niepotrzebnych tłuszczy. Krok po kroku pokażemy Ci, jak w przyjemny sposób odstawić na bok mięso. Zadbaj o zdrowie i odbierz te jadłospisy! Przekonaj się, że dieta roślinna może być smaczna i pełnowartościowa.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W niniejszym zeszycie zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz recenzję pod-ręcznika akademickiego Chemia Żywności, pracy zbiorowej pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk. W pierwszym artykule porównano parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego i mleka mikrofiltrowanego. Skonfrontowano ich podstawowy skład chemiczny oraz pH. Stwierdzone wyższe parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego w stosunku do skrzepu kwasowego z mleka mikrofiltrowanego autorzy tłumaczą większą zawartością białka oraz potencjalnych interakcji zdenaturowanych białek serwatkowych z kazeiną, indukowanych ogrzewaniem w czasie pasteryzacji. Drugi artykuł informuje o rozbieżnościach w racjach pokarmowych pacjentów wybranego szpitala w Wielkopolsce względem normy w ciągu roku. Brak zbilansowania zawartości składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych pacjentów, zawyżana zawartość tłuszczu, zawartość węglowodanów, wapnia i wita-miny C poniżej normy, przy równoczesnym zawyżeniu zawartości witaminy A i żelaza to przykłady dużej niefrasobliwości tych, którzy odpowiadają za jakość posiłków dla powracających do zdrowia pacjentów. Trzeci artykuł ukazuje wstępne wyniki badań nad selekcją szczepów grzybów z rodzaju Rhizopus, które potencjalnie znajdą zastosowanie w produkcji kwasu fumarowego w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Ustalono zakresy temperatur oraz optymalne pH dla wzrostu grzybni większości szczepów w obecności glicerolu i glukozy w podłożu hodowlanym. Zaobserwowano także zmiany w stopniu wykorzystania glicerolu do syntezy kwasu fumarowego w ciągu siedmiodniowej hodowli.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Spis treści: 3-12. Rola nadziei u osób chorych onkologicznie The role of hope in patients with cancer Paweł Ciszek 13-21. Konsekwencje zdrowotne zanieczyszczenia powietrza Maria Całka, Paweł J. Pawlica 22-32. Charakterystyka najzdrowszych diet na świecie Characteristics of the healthiest diets in the world Karolina Nowosad 33-38. Jakość artykułów w Wikipedii dotyczących zagadnień mikrobiologicznych i parazytologicznych The quality of Wikipedia articles regarding concepts in the field of microbiology and parasitology Dominik Maciej Matusiak Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Publikacja Fitofarmaceutyki – oparte na dowodach naukowych kompendium leczniczych produktów ziołowych została przygotowana pod redakcją naukową prof. dr. hab. Mirosławy Krauze-Baranowskiej. Monografia dostarcza w sposób praktyczny i użyteczny istotnych informacji dotyczących roślinnych produktów leczniczych i botanicznych suplementów diety. Ułożony alfabetycznie wykaz produktów roślinnych, zawiera podsumowanie ich właściwości oraz zastosowania. Istotnym elementem jest załączona ocena dostępnych dowodów naukowych. Same zaś dowody – zarówno kliniczne, jak i przedkliniczne – podsumowane są w prosty i przejrzysty sposób, aby z łatwością i precyzją podjąć decyzję o zasadności oraz bezpieczeństwie stosowania odżywczego lub leczniczego produktów pochodzenia roślinnego. Publikacja jest skierowana do pracowników służby zdrowia – zarówno lekarzy, farmaceutów, jak i pielęgniarek – którzy w swojej praktyce spotykają się z pytaniami od pacjentów dotyczącymi interakcji roślinnych produktów leczniczych z innymi lekami lub prośbą o wskazanie takiego produktu, który mógłby poprawić ich stan zdrowia czy układ odpornościowy. Ze względu na swój walor edukacyjny książka może być przydatna studentom kierunków medycznych i okołomedycznych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej