Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(87)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(82)
Artykuły
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poezja
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(113)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(22)
Wypożyczalnia Chodzież
(17)
Wypożyczalnia Czarnków
(34)
Czytelnia Czarnków
(1)
Wypożyczalnia Trzcianka
(8)
Wypożyczalnia Złotów
(13)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(19)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Autor
Dębski Henryk
(6)
Janiszewska Irena
(4)
Chroboczek Emil
(3)
Dobrakowska-Kopecka Zofia
(3)
Jacórzyński Bohdan
(3)
Mańczak Mieczysław
(3)
Pyszkowska Kazimiera
(3)
Skąpski Henryk
(3)
Borna Zbigniew
(2)
Czerni Anna
(2)
Doruchowski Roch Włodzimierz
(2)
Dudek Maria Magdalena
(2)
Gasik Anna
(2)
Kagan Franciszek
(2)
Korohoda Jerzy
(2)
Kołota Eugeniusz
(2)
Kępkowa Halina
(2)
Lityński Marian
(2)
Miernik Robert
(2)
Orłowski Marian
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund
(2)
Sosna Zygmunt
(2)
Studziński Andrzej
(2)
Adamczewska-Sowińska Katarzyna
(1)
Angelus Wojciech
(1)
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Biesiada Anita
(1)
Boczek Jan
(1)
Böhmig Franz
(1)
Celczyńska Jadwiga
(1)
Cempel-Zgierska Małgorzata
(1)
Cymer Tadeusz
(1)
Czarnocka Hanna
(1)
Czechowski Paweł
(1)
Dobrzańska Józefa
(1)
Dudzik Maria
(1)
Fajkowska Helena
(1)
Fąferek Ilona
(1)
Gabryl Jadwiga
(1)
Gapiński Marian
(1)
Gensler Aleksandra
(1)
Giza Regina
(1)
Grudzień Konstanty
(1)
Hopkins Amanda
(1)
Jabłońska-Ceglarek Romualda
(1)
Jelonek Marta
(1)
Jurčenko Efim
(1)
Jurčenko Lilija
(1)
Kaniszewski Stanisław
(1)
Kaszak Adela
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Kolenda Halina
(1)
Kopeć Krystyna
(1)
Koprowska Helena
(1)
Kowalska Jadwiga
(1)
Kubanowska Anna
(1)
Kurek Joanna
(1)
Kuźmiński Bolesław
(1)
Kępkowa Alina
(1)
Lenkiewicz Witold
(1)
Martyniak-Przybyszewska Barbara
(1)
Mering Andrzej
(1)
Mielczarek Dominika
(1)
Monatowa Maria
(1)
Monikowski Kazimierz
(1)
Narkiewicz Edward
(1)
Narkiewicz-Jodko Jan
(1)
Niemiec Katarzyna
(1)
Nieć Helena
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Nowosielska Bożenna
(1)
Orlova Zanna Ivanovna
(1)
Osmycka Kinga
(1)
Ostrowski Waldemar
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pyszkowa Kazimiera
(1)
Rumpel Jan
(1)
Siewniak Marek
(1)
Siewniak Margarita
(1)
Skierkowski Jerzy
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Sołtys Edward
(1)
Spalona Helena
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Strzelecka Hanna
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szopa Rafał Lupus (1989- )
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Sędek Krystyna
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Traczewska-Zych Elżbieta
(1)
Wolf Krystyna
(1)
Woyke Halina
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(56)
1970 - 1979
(11)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(89)
Język
polski
(81)
nieznany (po)
(8)
Odbiorca
Nauczyciele przedszkoli
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele biologii
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Szkoły średnie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Warzywa
(86)
Kucharstwo
(23)
Owoce
(23)
Żywność
(7)
Jajka
(4)
Mięso
(4)
Mleko
(4)
Tworzywa sztuczne
(4)
Cebula
(3)
Grzyby
(3)
Odżywianie
(3)
Owady szkodliwe
(3)
Chemia
(2)
Cukier
(2)
Czosnek
(2)
Drewno
(2)
Fasola
(2)
Groch
(2)
Lipidy
(2)
Motylkowe
(2)
Nasiennictwo
(2)
Owady
(2)
Rośliny
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Sadownictwo
(2)
Sałata
(2)
Szklarnie
(2)
Szkodniki roślin
(2)
Szkło
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Węglowodany
(2)
Zboża
(2)
Ziemniaki
(2)
Zwierzęta
(2)
Agencja Rynku Rolnego
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Atopia
(1)
Azotany
(1)
Barwniki
(1)
Białko
(1)
Burak
(1)
Cholesterol
(1)
Dioksyny
(1)
Doświadczenia edukacyjne
(1)
Drzewa
(1)
Drób
(1)
Dyniowate
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Endywia
(1)
Gaz
(1)
Grunty rolne
(1)
Gry i zabawy
(1)
Hydroliza
(1)
Inspekty
(1)
Interwencjonizm
(1)
Izby rolnicze
(1)
Izotopy promieniotwórcze
(1)
Jakość produktu
(1)
Jesień
(1)
Kapusta
(1)
Klej
(1)
Komórka roślinna
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kosmetyka
(1)
Krzewy
(1)
Kwiaty
(1)
Leki
(1)
Leśnictwo
(1)
Marchew
(1)
Masło
(1)
Materiały budowlane
(1)
Metale
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikotoksyny
(1)
Minerały
(1)
Miód
(1)
Mutagenność
(1)
Mąka
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Nauczanie języków obcych
(1)
Nawadnianie
(1)
Nitrozoaminy
(1)
Normy
(1)
Nowotwór
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Ogórek
(1)
Orzechy
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Paliwa
(1)
Paliwa płynne
(1)
Papier
(1)
Papryka
(1)
Pestycydy
(1)
Pieczywo
(1)
Piroliza
(1)
Podatek rolny
(1)
Pomidory
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(12)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z czasopisma biologicznego
(1)
Fotografia
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(3)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Tytuł czasopisma
Bliżej Przedszkola
(2)
Biologia w Szkole
(1)
89 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia gastronomiczna. Cz.1. - Warszawa : Rea, 1998. - 166 s. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57821 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Spiżarnia domowa / Anna Gasik. - Warszawa : "Watra", 1987. - 135, [1] : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64573 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44863 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63565 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33119 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Działkowca ; z. 37)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W trosce o harmonijny rozwój dzieci...)
W książce omówione zostały najpopularniejsze rośliny występujące w Polsce. Są wśród nich: owoce, warzywa, drzewa liściaste, drzewa iglaste, zboża, kwiaty, krzewy, zioła oraz inne. Pracując z książką, dziecko nauczy się charakteryzować poszczególne rośliny i wskazywać cechy odróżniające je od innych podobnych. Odpowie między innymi na pytania dotyczące wyglądu zarówno całych roślin, jak i ich liści oraz kwiatów. Zdobędzie informacje o występowaniu, czasie zbioru lub kwitnienia, wykorzystaniu oraz innych ważnych cechach. Opis wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52168 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35039 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26345 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Cebula, czosnek i inne / Maria Magdalena Dudek. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985. - 29, [3] s. fot., rys., wykr. ; 21 cm.
(Nowa Seria dla Ogrodników Amatorów)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52895, 52896 (2 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37843, 37842 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35296 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 02872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 80155 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14253 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29400 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06723 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38284 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie prawo rolne na tle ustawodawstwa Unii Europejskiej / Paweł Czechowski [et al.]. - Wyd. 3 zm., stan prawny na dzień 1 września 1999 r. - Warszawa : Wydawnictwa Prawnicze PWN, 1999. - 370 s. ; 24 cm.
Podręcznik uniwersytecki autorstwa wybitnych cywilistów - specjalistów prawa rolnego. W wykładzie Autorzy ukazali linię rozwojową tej gałęzi prawa, omawiając korzenie historyczne i tendencje rozwojowe polskiego ustawodawstwa, a także kluczowe rozwiązania prawne obowiązujące w ustawodawstwie Unii Europejskiej. Omówili zagadnienia interwencjonizmu państwowego, regulacje rynków rolnych, mechanizmów finansowania rolnictwa i kształtowania szczególnych rodzajów produkcji w Polsce, jak i w krajach unijnych, z uwzględnieniem konsolidacji traktatowego materiału normatywnego. Dzięki takiej konstrukcji opracowanie może być przydatne nie tylko studentom prawa i administracji, ale także praktykom zajmującym się prawem rolnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46725 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106552/T.3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45127 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Tematyka prezentowanych w niniejszym numerze „Ekonomii XXI Wieku” artykułów jest znacznie zróżnicowana, aczkolwiek można je do pewnego stopnia tematycznie pogrupować. Trzy opracowania dotyczą polskiego handlu artykułami spożywczymi ‒ owocami, warzywami i mlekiem ‒ w kontekście przynależności Polski do Unii Europejskiej. F. Kapusta przedstawia zmiany na rynku owoców w Polsce przed akcesją i po przystąpieniu Polski do UE, A. Tarnowska dokonuje interesującej analizy czynników wpływających na konkurencyjność polskiego sektora warzywnego w UE, natomiast A. Kowalska zajęła się oceną udziału Polski w handlu mlekiem i jego przetworami zarówno w krajach unijnych, jak i innych będących odbiorcami tych polskich produktów. Z problematyką unijną związany jest także artykuł P. Kowalskiego. Wykracza on jednak daleko poza relacje handlowe Polski z Unią i traktuje o jej problemach w ogóle ‒ o możliwościach dalszego rozwoju lub dezintegracji w 10 lat po jej największym rozszerzeniu, w którym ‒ jak wiadomo ‒ uczestniczyło 10 państw, w tym również Polska. W pewnym sensie także artykuł M. Balany ma unijne konotacje, ponieważ autor zajmuje się w nim sposobami ograniczania błędów występujących w procesie aplikowania o środki w ramach finansów z funduszy unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. To mikroekonomiczne ujęcie problemu ma istotne walory utylitarne i może być pomocne dla osób i instytucji ubiegających się o dotacje z tego funduszu. Dwa artykuły, Ł. Ambroziaka i D. Michalak, odnoszą się do sfery finansów. Zawarte w artykule Ł. Ambroziaka analizy mają wymiar makroekonomiczny, a konkretnie dotyczą funkcjonowania rynków finansowych w warunkach ograniczonej racjonalności. Przeciwnie artykuł D. Michalak ‒ jest to mikroekonomiczna analiza dotycząca bardzo specyficznego problemu finansów, tj. konstrukcji instrumentu zabezpieczającego przed niekorzystnym wpływem niekatastroficznego ryzyka gospodarczego wraz z określeniem kierunku wpływu warunków atmosferycznych na przedsiębiorstwa branży energetycznej. Biorąc pod uwagę perspektywę badawczą, podobnie jak poprzednio można przeciwstawić sobie dwa ostatnie artykuły. Artykuł J. Muraka, pt. „Imperializm ekonomii”, ma wysoce ogólny i teoretyczny charakter, podczas gdy artykuł R. Żuryńskiego przedstawia mikroekonomiczny problem, jakim są ekonomiczno-organizacyjne efekty UEFA Euro 2012.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej