Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(73)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje fachowe
(2)
E-booki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(108)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(33)
Czytelnia Piła
(1)
Wypożyczalnia Chodzież
(13)
Czytelnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(19)
Czytelnia Czarnków
(3)
Wypożyczalnia Trzcianka
(5)
Wypożyczalnia Złotów
(15)
Czytelnia Złotów
(2)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(20)
Czytelnia Wągrowiec
(1)
Autor
Zalewska-Trafisz Halina
(5)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(3)
Pałęcka Janina
(3)
Sobański Oskar
(3)
Łebkowski Marek
(3)
Bonik Bożena
(2)
Buczma Barbara
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Griszanow Elżbieta
(2)
Jurišin Stela
(2)
Kibil Iwona
(2)
Kucińska Anna
(2)
Makłowicz Robert
(2)
Markuza Biruta
(2)
Maronić Miroslava
(2)
Nikolić Slava
(2)
Olszański Tadeusz
(2)
Pokorska Barbara
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Snaglewska Barbara
(2)
Urbański Marek
(2)
Zahorska Irmina
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Zygmuntowicz Andrzej
(2)
Łabońska Elżbieta
(2)
Aguljan S. L
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Berger Stanisław
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bodasińska Grażyna
(1)
Bokiniec Martyna
(1)
Bubak Ewa
(1)
Błasikiewicz Elżbieta
(1)
Choroś Monika
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cierniak Ireneusz
(1)
Cynkier Beata
(1)
Dekowski Jan Piotr
(1)
Druto Maciej
(1)
Druto Nijole
(1)
Duda Marcin
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziarnowski Zbigniew
(1)
Dębski Henryk
(1)
Florio Claudia
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gasik Anna
(1)
Grad Wanda
(1)
Górski Wojciech
(1)
Halbański Maciej Erwin
(1)
Imamura Masaru
(1)
Imamura Urszula
(1)
Jabłoński Janusz
(1)
Jarnecki Michał
(1)
Jasińska Aleksandra
(1)
Kalman Tolnai
(1)
Kashiwai Hisashi
(1)
Kmita Iwona
(1)
Korczak Józef
(1)
Korpusik-Jelonkowa Zofia
(1)
Kostecka Izabella
(1)
Koźniewska Ewa
(1)
Królicka Ewa
(1)
Kwiatkowska Gabriela
(1)
Lemnis Maria
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makłowicz Robert. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Markuza-Bieniecka Biruta
(1)
Maćkowiak Maciej
(1)
Michałowska Mira
(1)
Morka Ewa
(1)
Morris Julie
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Naganowski Tomasz
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nowacka Monika
(1)
Nowina-Sroczyńska Ewa
(1)
Pająk Zofia
(1)
Pauly Sonja
(1)
Piepenstock Marianne
(1)
Pikul Jan
(1)
Pospieszyńska Katarzyna
(1)
Rodowicz Iga
(1)
Romváry Vilmos
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Saryjew I. S
(1)
Seheń Hygina
(1)
Sochacka Stanisława
(1)
Sturis Dionisios
(1)
Supron Grzegorz
(1)
Szczęsna Ewa Maria
(1)
Sztabowa Wera
(1)
Szymanowska Wanda
(1)
Słomczyńska Otylia
(1)
Wieromiej Witold
(1)
Wirkowski Eugeniusz
(1)
Zalewska Anna (tłumaczka)
(1)
Łuczak Andrzej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(31)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(74)
Język
polski
(68)
nieznany (po)
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura japońska
(1)
Temat
Kucharstwo
(46)
Kuchnia
(8)
Kuchnia polska
(8)
Kuchnia węgierska
(6)
Życie codzienne
(6)
Dietetyka
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia śląska
(4)
Odżywianie
(4)
Dietetyczne środki spożywcze
(3)
Kuchnia bałkańska
(3)
Kuchnia białoruska
(3)
Kuchnia japońska
(3)
Kuchnia niemiecka
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
Bioterroryzm
(2)
Instalacje elektryczne
(2)
Instalacje gazowe
(2)
Instalacje sanitarne
(2)
Klimat
(2)
Kuchnia amerykańska
(2)
Kuchnia austriacka
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia litewska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia wielkopolska
(2)
Kultura stołu
(2)
Normy ISO 22000
(2)
Otyłość
(2)
Postęp techniczny
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Religia
(2)
Weganizm
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zatrucia
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Żywność
(2)
Żywność wzbogacana
(2)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Budownictwo
(1)
Ceramika
(1)
Ciśnienie krwi wzmożone
(1)
Cukrzyca
(1)
Desery
(1)
Drewno
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja europejska
(1)
Elewacje
(1)
Folklor
(1)
Gastronomia
(1)
Ikonografia
(1)
Insulinooporność
(1)
Jadalnia
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kuchnia Dalekiego Wschodu
(1)
Kuchnia armeńska
(1)
Kuchnia bułgarska
(1)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia kazachska
(1)
Kuchnia krajeńska
(1)
Kuchnia krajów bałtyckich
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia pomorska
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia rumuńska
(1)
Kuchnia szwajcarska
(1)
Kuchnia słowacka
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kuchnie mikrofalowe
(1)
Kultura
(1)
Kąpieliska
(1)
Kęcińska-Kaczmarek, Jowita
(1)
Leki nootropowe
(1)
Mieszkania
(1)
Myślenie
(1)
Mózg
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ogrzewanie
(1)
Piece
(1)
Podróże
(1)
Podłoga
(1)
Pokój dziecięcy
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Produkt regionalny
(1)
Prywatni detektywi
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Grecja
(1)
Kaszuby
(1)
Kioto (Japonia)
(1)
Krajna
(1)
Pałuki (kraina historyczna)
(1)
Pomorze
(1)
Schwalm (Niemcy ; region)
(1)
Szwajcaria
(1)
Wielkopolska
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(28)
Książka kucharska
(5)
Książki kucharskie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(3)
Podręczniki
(2)
Jadłospis
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki dla szkół podstawowych
(1)
Powieść
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Scenariusze zajęć dla szkół podstawowych
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Medycyna i zdrowie
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
74 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19920 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49271 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed czytelnikiem tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia. Z poradnika dowiesz się, jak m.in.: opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych, wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem, usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację, poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób, skorzystać z naturalnych nootropików – wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych, Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 116633 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Polsko-niemiecki przewodnik kulinarny prezentuje dwa regiony - z Polski i z Niemiec. Pokazano różnice i podobieństwa między regionami, a szczególny nacisk położono na tradycje kulinarne.Książka jest wynikiem polsko-niemieckiego projektu współpracy w ramach inicjatywy LEADER. Projekt dotyczył w szczególności członkiń organizacji kobiecych oraz działaczy kultury z obszaruStowarzyszenia Lokalna Grupa działania "Krajna nad Notecią" z powiatu pilskiego i Stowarzyszenia Rozwoju Regionalnego Schwalm-Aue w powiecie Schwalm-Eder. Jedzenie łaczy ludzi.(ze wstępu).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116496 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kefi : Greckie wyspy - smaki i opowieści / Dionizod Sturis - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 296, [1] strona : ilustracje, mapy ; 24 cm.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI. Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 118310 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka Metamorfozy wnętrz przygotowana przez redaktorów miesięcznika "Cztery Kąty" to pozycja, w której pokazujemy w jaki sposób pomieszczenia nieatrakcyjne z wyglądu i niefunkcjonalne, można zmienić tak, by stały się ładniejsze i bardziej wygodne. Wydanie zawiera 30 metamorfoz, po 6 w poszczególnych rozdziałach: salon, kuchnia, sypialnia, łazienka, pokoje dla nastolatków. Każde wnętrze jest opisane i pokazane przed oraz po zmianach. Zamieszczamy także zbiór porad przydatnych przy aranżowaniu prezentowanych pomieszczeń oraz porad o znaczeniu ogólnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44671 (1 egz.)
Książka
W koszyku
120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Pisząc tę książkę jej autorzy – utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio – udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych. Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym – idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52657 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Encyklopedia polskich tradycji i zwyczajów przywołuje najstarsze i najpiękniejsze polskie obyczaje. Jakie potrawy gościły najczęściej na polskich stołach? Co się kiedyś tańczyło? Jak wyglądały tradycyjne stroje ludowe? W albumie znajdziemy również przegląd miejsc, w których można się spotkać z kulturą dawniejszych czasów, a więc skansenów i parków etnograficznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112454 (1 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50457 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33711 (1 egz.)
Czytelnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46863 p (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hisashi Kashiwai napisał wyjątkowo apetyczną książkę "Kamogawa. Tropiciele smaków" opowiadającą o duecie nietuzinkowych detektywów, których śledztwa mają doprowadzać do odnalezienia smaków z przeszłości. Wspaniała podróż po japońskich smakach zachwyci nie tylko miłośników ramenu i sushi. W jednej z bocznych uliczek Kioto znajduje się mała rodzinna restauracja. Gotowaniem tutaj zajmuje się emerytowany policjant Nagare Kamogawa, a administracją jego córka. Oboje jednak zajmują się jeszcze jedną, dość nietypową działalnością. Z wielką pasją poszukują smaków przeszłości. Kiedy w restauracji pojawia się klient tęskniący za konkretnym smakiem z dzieciństwa, niesamowici detektywi kuchenni rzucają się w wir pracy, aby odtworzyć danie. Muszą najpierw poznać wiele szczegółów, np. dostać informacje o kucharzu czy sklepie, z którego mogły pochodzić składniki. Poruszająca historia wprowadza czytelników w arkana japońskiej kuchni, a przy okazji wywołuje nostalgię. W końcu większość ludzi ma w pamięci dania, które dziś są nieosiągalne z różnych powodów czy smakują zupełnie inaczej niż przed laty. O autorze Hisashi Kashiwai jest japońskim pisarzem, który zdobył międzynarodową popularność za sprawą książki "Kamogawa. Tropiciele smaków". Publikacja ta została przetłumaczona na wiele języków i została uznana za literackie odkrycie, popularyzując jednocześnie nieznane szerzej dania japońskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 118299 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40470 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo Arkady , cop. 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46965 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36836 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. Autorzy książki pokazują, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniają, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 49730 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege : dieta roślinna w praktyce / Iwona Kibil ; redakcja naukowa Danuta Gajewska. - Wydanie 1 - 6 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - 322, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych pomimo diety bezmięsnej, sięgnij po poradnik Danuty Gajewskiej i Iwony Kibil. "Wege. Dieta roślinna w praktyce" to książka, w której znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o diecie roślinnej. Z roku na rok coraz bardziej zwiększa się świadomość warunków hodowania zwierząt, a ponadto coraz więcej produktów roślinnych zapełnia półki sklepowe. Stale rośnie liczba osób, które decydują się na odstawienie mięsa, ale co dalej? Jak się żywić, aby uniknąć niedoborów ważnych składników lub co gorsza, poważniejszych problemów zdrowotnych? Książka "Wege. Dieta roślinna w praktyce" to dawka cennej wiedzy, która pokaże jak unikać błędów żywieniowych i pozwoli skonstruować w pełni zbilansowaną dietę roślinną. Na 320 stronach poradnika można znaleźć wszystkie ważne informacje o składnikach odżywczych, a także wskazówki na temat jadłospisów oraz opis korzyści zdrowotnych z diet roślinnych. Wszystkie porady powstały w oparciu na realia Polski - produkty z zestawień są dostępne w każdym supermarkecie czy warzywniaku! Porady w książce "Wege. Dieta roślinna w praktyce" podzielono na odrębne kategorie: dorośli, dzieci, starki, kobiety ciężarne, a ponadto znalazły się tu wskazówki dla osób chcących schudnąć. Wszystkie informacje poparte są rzetelnymi badaniami naukowymi. Dowiedz się, co jeść i zadbaj o zdrowie. Iwona Kibil - dietetyk, specjalizuje się w układaniu diet bezmięsnych. Prowadziła liczne wykłady, warsztaty i podcasty na temat diety roślinnej, ma również kanał na YouTube. Autorka książki "Wege Rodzina. Dieta roślinna w praktyce" Danuta Gajewska - dr. inż., specjalistka w dziedzinie żywienia i dietetyki. Jest Prezesem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116632 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorką poradnika jest Wanda Szymanowska, która od wielu lat prowadzi klub "Euromaniacy" w Szkole Podstawowej im. Arkadego Fiedlera w Golinie Wielkiej. Publikacja zawiera przejrzyste scenariusze zajęć, ciekawostki i przepisy kulinarne, przekazujące wiedzę o Europie w kreatywny i oryginalny sposób. Książka w formie papierowej zostanie przekazana wszystkim szkołom podstawowym w Wielkopolsce, zaś w wersji elektronicznej dostępna jest pod linkiem: http://www.sidonia.pl/files/kewsp.pdf .
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107907, 107908 (2 egz.)
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49032 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39411, 39410 (2 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32562, 32563 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45583, 45582 (2 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64405 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116332 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku Technika na co dzień uczeń znajdzie wiele praktycznych rad i wskazówek uczących bezpiecznych zachowań w codziennym życiu. Dzięki temu w sposób praktyczny zdobędzie wiedzę i stanie się świadomym oraz odpowiedzialnym użytkownikiem dóbr technicznych. W podręczniku pokazano, jak ciekawy i przyjazny może być świat techniki, zwrócono uwagę na fakt, że nauka i postęp techniczny przyczyniają się do odkryć i nowych wynalazków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Br 1815 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108038/T.3, 104931/T.3 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44938 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50856 (1 egz.)
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38933 (1 egz.)
Czytelnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65606 P 15,6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70092/T.3.cz.2 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41887 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Polsko-białoruski zbiór studiów o różnych drogach dochodzenia do niepodległości obu ciężko doświadczonych przez historię narodów, w przypadku Białorusinów – szczególnie przez tę najnowszą, a także dotyczących kwestii etnografii, postrzegania siebie czy pamięci historycznej, głównie porządkuje dotychczasowy stan wiedzy oraz wprowadza do obiegu mniej czasem znane fakty. Białoruś, dla wielu w Polsce obserwatorów terra incognita, niegdyś tak bliska z racji wspólnej historii państwowej, dzisiaj niemalże urasta w potocznej opinii do obszaru jeśli nie egzotycznego, to osobliwego i de facto nieznanego. Publikacja ma w skromnym zakresie stać się przyczynkiem do zmiany na lepsze, zwłaszcza w trudnym dla Białorusinów momencie historycznym, który na krótko niestety, przykuł uwagę opinii międzynarodowej, co stwierdziła w rozmowie z redaktorem tomu prof. Dorota Michaluk, znawczyni białoruskich dziejów najnowszych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej