Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(29)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(27)
E-booki
(4)
Artykuły
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(31)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(8)
Wypożyczalnia Chodzież
(1)
Wypożyczalnia Czarnków
(8)
Wypożyczalnia Złotów
(10)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(6)
Autor
Poszepczyński Władysław
(3)
Dębska Danuta
(2)
Dębski Henryk
(2)
Kłossowski Tadeusz
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund
(2)
Bogner Herman
(1)
Boxbergerger Josef
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Gajewska-Szczerbal Hanna
(1)
Giza Regina
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gębska Monika
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Jurczak Marek E
(1)
Kwiecińska-Kaplińska Olga
(1)
Lesiów Tomasz
(1)
Maciejewski Wiesław
(1)
Maćkiewicz Antoni
(1)
Monikowski Kazimierz
(1)
Ners Anna
(1)
Olszańska Anna
(1)
Piotrowski Julian
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przybyłowski Piotr
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Rekiel Anna
(1)
Sońta Marcin
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Trojan Eleonora
(1)
Tłuczak Agnieszka
(1)
Usidus Mirosław
(1)
Winckiewicz Robert
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Zielińska-Chmielewska Anna
(1)
Ziemnicka Agata
(1)
Zych Barbara
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(9)
1970 - 1979
(3)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(29)
nieznany (po)
(4)
Odbiorca
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Mięso
(22)
Kucharstwo
(8)
Żywność
(7)
Mleko
(6)
Jajka
(5)
Drób
(4)
Mięso drobiowe
(4)
Owoce
(4)
Warzywa
(4)
Miód
(3)
Towaroznawstwo
(3)
Zboże
(3)
Cukier
(2)
Dziczyzna
(2)
Mięso ryb
(2)
Motylkowe
(2)
Peklowanie
(2)
Przyprawy
(2)
Rynek
(2)
Woda
(2)
Wyroby z mięsa
(2)
Węglowodany
(2)
Zapach
(2)
Ziemniaki
(2)
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
(1)
Agencja Rynku Rolnego
(1)
Alkaloidy
(1)
Antocyjany
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Baranina
(1)
Barwniki roślinne
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Białko
(1)
Bydło
(1)
Ceny
(1)
Chemia
(1)
Chlorofil
(1)
Cielęcina
(1)
Desery
(1)
Drewno
(1)
Ekonometria
(1)
Emulgatory
(1)
Fasola
(1)
Flawony
(1)
Gaz
(1)
Glikozydy
(1)
Glukozynolany
(1)
Groch
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Język polski - interpretacja tekstu literackiego
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Karotenoidy
(1)
Kawa
(1)
Kebab
(1)
Kelnerstwo
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kontrolowana atmosfera (przechowalnictwo)
(1)
Krynicki, Ryszard
(1)
Kultura stołu
(1)
Kumaryna
(1)
Leki
(1)
Lipidy
(1)
Makaron
(1)
Minerały
(1)
Mięśnie
(1)
Modele
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nowa żywność
(1)
Odżywianie
(1)
Orzechy
(1)
Paliwa
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pasztety i paszteciki
(1)
Pieczywo
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Pizza
(1)
Polifenole
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Produkcja
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Risotto
(1)
Rolnictwo
(1)
Ryby
(1)
Ryby i przetwory
(1)
Saponiny
(1)
Skrobie modyfikowane
(1)
Skup produktów rolnych
(1)
Smak (fizjol.)
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Szeregi czasowe
(1)
Szkło
(1)
Sztuczne mięso
(1)
Tanina
(1)
Temat: dzieło
"Pancernik Potiomkin", "Módlmy się", "Język to dzikie mięso"
(1)
Temat: czas
1955-2010
(1)
1989-
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Podręczniki akademickie
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Artykuł z czasopisma popularnonaukowego
(1)
Artykuł z czasopisma technicznego
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Chemia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Nauka i badania
(1)
Tytuł czasopisma
Młody Technik : ciekawi świata są zawsze młodzi
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Domowe wędliny : tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb / Robert Winckiewicz - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, ©2023. - 572, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Robert Winckiewicz proponuje)
Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb to książka, która powstała z połączenia trzech wcześniejszych publikacji Roberta Winckiewicza. Autor, pisząc pierwszą, nie wiedział, że powstanie druga i trzecia. Z czasem więc zrodził się pomysł, aby wszystkie informacje umieścić w jednym tomie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 118115 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Potrawy z mięsa / Zofia Zawistowska. - Warszawa : Watra, 1973. - 174, [1] s : rys ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 06013 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58865, 58866 (2 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29018 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41098 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25525 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26345 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 02872 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57823 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44774 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 1 omówiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 106550/T.1 (1 egz.)
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45125 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, ISSN 2084-6193 ; nr 214.)
Praca stanowi próbę syntezy podstawowych zmian, jakie nastąpiły w produkcji żywca rzeźnego w Polsce w okresie powojennym. Badania dotyczyły rynku żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w Polsce oraz gospodarstw prowadzących chów zwierząt rzeźnych. Głównym celem pracy było określenie podstawowych kierunków zmian zachodzących na rynkach bydła, trzody chlewnej i drobiu na różnych etapach rozwoju agrobiznesu w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45703 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35295 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praca zawiera opis narzędzi ekonometrycznych służących do prognozowania zjawisk gospodarczych w rolnictwie. Autorka wykorzystuje bogaty zestaw przykładów z rolnictwa, które ilustrują istotę przedstawionych metod, pokazuje również możliwość interpretacji otrzymanych wyników. Praca może służyć w procesie samodzielnego rozwiązywania problemów związanych z obliczaniem prognoz gospodarczych oraz jako pomoc dla osób korzystających z metod ekonometrycznych w działalności zawodowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45843 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
O trzech wierszach Ryszarda Krynickiego / Antoni Maćkiewicz. // W: Lekcje poezji w szkole średniej. Cz. 1 / pod red.Alicji Krawczyk. - Kielce: Wydaw. Pedagogiczne, 1993. - S. 101-113,201.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38284 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego opracowania była ocena wiedzy kształcącej się młodzieży o opakowaniach aktywnych i inteligentnych. Stwierdzono, że 21,3% uczniów szkół średnich oraz 52,5% studentów posiada wiedzę o tych innowacyjnych opakowaniach. Obie badane grupy chciałyby, aby opakowania te stopniowo były wprowadzane na rynek, pragnęłyby także otrzymywać pełną informację o tym, jaką funkcję spełniają one w odniesieniu do danego produktu i czy zapakowany w nie produkt jest bezpieczny. W drugim artykule przedstawiono znaczenie systemu identyfikowalności w funkcjonowaniu wybranego przedsiębiorstwa branży mięsnej i zapewnieniu bezpieczeństwa surowca mięsnego oraz jego wysokiej jakości. Kolejne dwie prace dotyczyły oceny przygotowania studentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji (ZIIP) na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym UE we Wrocławiu do rozmów kwalifikacyjnych oraz ich oceny oferty dydaktycznej. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Andrzeja Szymonika i Daniela Chudzika zatytułowaną Logistyka nowoczesnej gospodarki magazynowej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Monografia stanowi próbę syntezy koncepcji pomiaru i określenia zmian efektywności przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Badania dotyczyły ubojni, zakładów mięsnych, zakładów drobiarskich oraz przedsiębiorstw handlowo-usługowych w obrocie mięsem i wyrobami z mięsa. Celem głównym pracy było określenie na płaszczyźnie teoriopoznawczej, empirycznej oraz utylitarnej poziomu i zmian efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw mięsnych w Polsce w latach 2010-2017. Dane finansowe pochodziły z bazy danych EMIS Intelligence/Professional i posłużyły do wyznaczenia zmian efektywności finansowej w latach 2010-2016 oraz efektywności technicznej w latach 2012-2015 dla 695 przedsiębiorstw mięsnych. Drugi pierwotny materiał badawczy, otrzymany z kwestionariuszy ankiet przeprowadzonych w 100 przedsiębiorstwach mięsnych w Polsce w 2017 roku, posłużył do wyznaczenia zmian efektywności środowiskowej i wybranych aspektów efektywności organizacyjnej w latach 2010-2017. Z przeprowadzonej oceny efektywności ekonomicznej przedsiębiorstw wynika, że statystycznie istotne znaczenie dla wzrostu efektywności finansowej wykazują wskaźnik rentowności aktywów (ROA), wskaźnik rentowności kapitałów własnych (ROE) oraz wskaźnik sprawności obrotu zapasami (SOZ). Największe znaczenie dla wzrostu efektywności technicznej mają aktywa ogółem, kapitał własny oraz wielkość zapasów. Największą rolę we wzroście efektywności organizacyjnej odgrywają profil prowadzonej działalności, zawieranie długookresowych umów, prowadzenie wymiany handlowej ze stałymi kontrahentami. Największe znaczenie dla wzrostu efektywności środowiskowej mają natomiast zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, redukcja zużycia wody do produkcji, a także zmniejszenie ilości ścieków i odpadów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej