Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(43)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(37)
Artykuły
(5)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Poezja
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Piła
(10)
Wypożyczalnia Chodzież
(6)
Wypożyczalnia Czarnków
(7)
Czytelnia Czarnków
(1)
Wypożyczalnia Trzcianka
(2)
Wypożyczalnia Złotów
(10)
Wypożyczalnia Wągrowiec
(15)
Autor
Grochowski Wiesław
(3)
Gumowska Irena
(3)
Jacórzyński Bohdan
(3)
Miernik Robert
(2)
Pyszkowska Kazimiera
(2)
Aleksiejczyk Zofia
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielerzewska Monika
(1)
Cymer Tadeusz
(1)
Czechowski Paweł
(1)
Fedak Alina
(1)
Fedak Paulina
(1)
Fąferek Ilona
(1)
Gasik Anna
(1)
Giza Regina
(1)
Hopkins Amanda
(1)
Jurčenko Efim
(1)
Jurčenko Lilija
(1)
Kania Beata
(1)
Kasperek Marian
(1)
Kaszak Adela
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kolenda Halina
(1)
Koprowska Helena
(1)
Krauze Alina
(1)
Krauze Jerzy
(1)
Kubanowska Anna
(1)
Kurek Joanna
(1)
Mering Andrzej
(1)
Mianowska Eliza
(1)
Mielczarek Dominika
(1)
Monatowa Maria
(1)
Monikowski Kazimierz
(1)
Niemiec Katarzyna
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Osmycka Kinga
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pokora Mirosław
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Subel Kamila
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szopa Rafał Lupus (1989- )
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(22)
1970 - 1979
(5)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(38)
nieznany (po)
(7)
Odbiorca
Nauczyciele przedszkoli
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Bibliotekarze
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele bibliotekarze
(1)
Nauczyciele chemii
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Wychowawcy świetlic
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Owoce
(41)
Warzywa
(23)
Kucharstwo
(11)
Grzyby
(4)
Jajka
(4)
Mięso
(4)
Żywność
(4)
Mleko
(3)
Rośliny leśne
(3)
Cukier
(2)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(2)
Odżywianie
(2)
Rośliny
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Węglowodany
(2)
Zboża
(2)
Zwierzęta
(2)
Agencja Rynku Rolnego
(1)
Białko
(1)
Chemia
(1)
Ciasta
(1)
Drewno
(1)
Drzewa
(1)
Drób
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Fasola
(1)
Gaz
(1)
Groch
(1)
Grunty rolne
(1)
Gry i zabawy
(1)
Interwencjonizm
(1)
Izby rolnicze
(1)
Jesień
(1)
Język angielski
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Krzewy
(1)
Królowa, Jadwiga Andegaweńska (1374-1399)
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kwiaty
(1)
Legendy i podania
(1)
Lekcja biblioteczna
(1)
Leki
(1)
Leśnictwo
(1)
Lipidy
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Minerały
(1)
Miód
(1)
Motylkowe
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Nasiennictwo
(1)
Nasiona
(1)
Nauczanie języków obcych
(1)
Normy
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Owoce leśne
(1)
Paliwa
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pieczywo
(1)
Podatek rolny
(1)
Pogoda
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Produkty mleczne
(1)
Protekcjonizm
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyprawy
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnicy
(1)
Ryby i przetwory
(1)
Rynek
(1)
Sadownictwo
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Smak (fizjol.)
(1)
Stawy rybne
(1)
Suszarnictwo
(1)
Szkło
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Uczenie się języków obcych
(1)
Umuzykalnianie
(1)
Unia Europejska
(1)
Używki
(1)
Woda
(1)
Wychowanie przedszkolne
(1)
Wyroby metalowe
(1)
Właściwości prozdrowotne
(1)
Włókna
(1)
Zapach
(1)
Zboże
(1)
Ziemniak
(1)
Ziemniaki
(1)
Zioła
(1)
Zwierzęta domowe
(1)
Związki chemiczne
(1)
Łowiectwo
(1)
Środowisko przyrodnicze
(1)
Świetlice szkolne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(4)
Przepisy kulinarne
(2)
Scenariusz zajęć
(2)
Artykuł z czasopisma bibliotekarskiego
(1)
Artykuł z czasopisma chemicznego
(1)
Książka kucharska
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(5)
Chemia
(2)
Kulinaria
(1)
Systematyka
(1)
Tytuł czasopisma
Biblioteka Publiczna
(1)
Bliżej Przedszkola
(1)
Chemia w Szkole
(1)
Doradca Nauczyciela Przedszkola
(1)
Świetlica w Szkole
(1)
45 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25368 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35745 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Technologia gastronomiczna. Cz.2. - Warszawa : Rea, 1998. - 160 s. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57822 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Ośrodka "Nowoczesna Gospodyni")
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27773 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Spiżarnia domowa / Anna Gasik. - Warszawa : "Watra", 1987. - 135, [1] : rys. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64573 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44863 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Działkowca ; z. 37)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W trosce o harmonijny rozwój dzieci...)
W książce omówione zostały najpopularniejsze rośliny występujące w Polsce. Są wśród nich: owoce, warzywa, drzewa liściaste, drzewa iglaste, zboża, kwiaty, krzewy, zioła oraz inne. Pracując z książką, dziecko nauczy się charakteryzować poszczególne rośliny i wskazywać cechy odróżniające je od innych podobnych. Odpowie między innymi na pytania dotyczące wyglądu zarówno całych roślin, jak i ich liści oraz kwiatów. Zdobędzie informacje o występowaniu, czasie zbioru lub kwitnienia, wykorzystaniu oraz innych ważnych cechach. Opis wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Chodzież
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52168 (1 egz.)
Wypożyczalnia Trzcianka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35039 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wągrowiec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26345 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Czarnków
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 35296 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 02872 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia żywności : Tom 1, Główne składniki żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - Wydanie 1, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XII, [2], 458 stron : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 : Galeria Starmach, październik 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste danie, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. To świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Piła
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117378 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38284 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie prawo rolne na tle ustawodawstwa Unii Europejskiej / Paweł Czechowski [et al.]. - Wyd. 3 zm., stan prawny na dzień 1 września 1999 r. - Warszawa : Wydawnictwa Prawnicze PWN, 1999. - 370 s. ; 24 cm.
Podręcznik uniwersytecki autorstwa wybitnych cywilistów - specjalistów prawa rolnego. W wykładzie Autorzy ukazali linię rozwojową tej gałęzi prawa, omawiając korzenie historyczne i tendencje rozwojowe polskiego ustawodawstwa, a także kluczowe rozwiązania prawne obowiązujące w ustawodawstwie Unii Europejskiej. Omówili zagadnienia interwencjonizmu państwowego, regulacje rynków rolnych, mechanizmów finansowania rolnictwa i kształtowania szczególnych rodzajów produkcji w Polsce, jak i w krajach unijnych, z uwzględnieniem konsolidacji traktatowego materiału normatywnego. Dzięki takiej konstrukcji opracowanie może być przydatne nie tylko studentom prawa i administracji, ale także praktykom zajmującym się prawem rolnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Złotów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46725 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Tematyka prezentowanych w niniejszym numerze „Ekonomii XXI Wieku” artykułów jest znacznie zróżnicowana, aczkolwiek można je do pewnego stopnia tematycznie pogrupować. Trzy opracowania dotyczą polskiego handlu artykułami spożywczymi ‒ owocami, warzywami i mlekiem ‒ w kontekście przynależności Polski do Unii Europejskiej. F. Kapusta przedstawia zmiany na rynku owoców w Polsce przed akcesją i po przystąpieniu Polski do UE, A. Tarnowska dokonuje interesującej analizy czynników wpływających na konkurencyjność polskiego sektora warzywnego w UE, natomiast A. Kowalska zajęła się oceną udziału Polski w handlu mlekiem i jego przetworami zarówno w krajach unijnych, jak i innych będących odbiorcami tych polskich produktów. Z problematyką unijną związany jest także artykuł P. Kowalskiego. Wykracza on jednak daleko poza relacje handlowe Polski z Unią i traktuje o jej problemach w ogóle ‒ o możliwościach dalszego rozwoju lub dezintegracji w 10 lat po jej największym rozszerzeniu, w którym ‒ jak wiadomo ‒ uczestniczyło 10 państw, w tym również Polska. W pewnym sensie także artykuł M. Balany ma unijne konotacje, ponieważ autor zajmuje się w nim sposobami ograniczania błędów występujących w procesie aplikowania o środki w ramach finansów z funduszy unijnych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. To mikroekonomiczne ujęcie problemu ma istotne walory utylitarne i może być pomocne dla osób i instytucji ubiegających się o dotacje z tego funduszu. Dwa artykuły, Ł. Ambroziaka i D. Michalak, odnoszą się do sfery finansów. Zawarte w artykule Ł. Ambroziaka analizy mają wymiar makroekonomiczny, a konkretnie dotyczą funkcjonowania rynków finansowych w warunkach ograniczonej racjonalności. Przeciwnie artykuł D. Michalak ‒ jest to mikroekonomiczna analiza dotycząca bardzo specyficznego problemu finansów, tj. konstrukcji instrumentu zabezpieczającego przed niekorzystnym wpływem niekatastroficznego ryzyka gospodarczego wraz z określeniem kierunku wpływu warunków atmosferycznych na przedsiębiorstwa branży energetycznej. Biorąc pod uwagę perspektywę badawczą, podobnie jak poprzednio można przeciwstawić sobie dwa ostatnie artykuły. Artykuł J. Muraka, pt. „Imperializm ekonomii”, ma wysoce ogólny i teoretyczny charakter, podczas gdy artykuł R. Żuryńskiego przedstawia mikroekonomiczny problem, jakim są ekonomiczno-organizacyjne efekty UEFA Euro 2012.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej